<- Cielęce kreskiLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaCielęce płuca czyli lekkie ->

PDF Drukuj

Cielęce nóżki obsmażone w cieście

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1321 razy.


Oczyścić dobrze nóżki, kości grube wyjąwszy; ugotować je z solą na miękko i przekroić wzdłuż na połowę między kopytkami. Rozbić 2 żółtka z łyżką mąki i domieszać białka ubite na pianę. Nóżki poprzednio obsypać trochę mąką, maczać w cieście i smażyć w klarowanym maśle na patelni. Można je też piec w następujący sposób: wyjąć kości zupełnie, maczać mięso w jaju, obsypać tartą bułką i piec na patelni.
Do nóżek można podać sałatę lub też sos jak do budyniów.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności