Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1222 razy.
Z gorszych kawaÅ‚ków miÄ™sa ze zwierzyny można robić bardzo smaczne kotlety siekane. MiÄ™so jednak nie powinno być z rosoÅ‚u, lecz Å›wieże. WyżyÅ‚ować ?je dobrze, przepuÅ›cić przez maszynkÄ™ z namoczonÄ… w mleku i wyciÅ›niÄ™tÄ… buÅ‚kÄ…. Na 1 kg, miÄ™sa trzeba wziąć dwie buÅ‚ki; Å‚yżkÄ™ Å›wieżego masÅ‚a utrzeć z dwoma żółtkami, dodać trochÄ™ pieprzu, muszkatoÅ‚owej gaÅ‚ki i wymieszawszy wszystko razem, urabiać maÅ‚e owalne kotlety otaczane w buÅ‚ce, potem je smażyć na wolnym ogniu na maÅ›le i podać z purée z jarzyn, z kapustÄ… czerwonÄ… duszonÄ… na winie, lub z kartoflami i sosem ostrym wedle upodobania. NadesÅ‚a(a): MARJA ÅšLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach