<- KluseczkiLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKluski z kartofli z serem lub bryndzą ->

PDF Drukuj

Kluski ?zbójeckie? z surowych kartofli

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 628 razy.


W wilję dnia obrać i utrzeć na tarce litr kartofli i zalać je zimną wodą. Nazajutrz wodę tę odlać, utartą masę wymieszać i jeszcze ze dwa lub trzy razy wodę odmienić. Potem kartofle mocno wycisnąć przez czyste płótno, wodę wyciśnięta zostawić niech się ustoi, poczym ją zlać również, a pozostała na spodzie mąkę i dodać do kartofli, osolić, wymieszać z łyżką masła utartego z dwoma żółtkami i z namoczonymi grzankami ze skrajanej w kostkę jednej bułki. Kłaść z tego ciasta łyżkę dość duże kluski na gotującą się osoloną wodę, a po 1/2 godzinie wyjąć je łyżką dur szlakową i podać do pieczeni.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności