<- Pstrąg w migdałachLista potraw z grupy: RybyPstrąg z migdałami ->

PDF Drukuj

Pstrąg w miodzie zapiekany

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2533 razy.


Skladniki:
3 jednoosobowe pstrągi (znaczy jeden pstrąg na osobę),
mąka (do obtoczenia pstrąga),
sól,
oliwa,
masło,
miód (najlepiej płynny),
migdały,
orzechy włoskie, laskowe itp.
Pstrągi najpierw patroszymy, myjemy, suszymy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Następnie układamy w brytwannie,lub szklannym naczyniu jeden obok drugiego (ja wolę szklanną brytwanę, nie trzeba później przekładać). Polewamy płynnym miodem i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Zapiekamy w temp. ok.180-190 st.C przez 10-15 min.
W tym czasie na patelni robimy sos:
1 łyżka masła,
sok z 1 pomarańcza,
sok z 1/2 cytryny,
2-3 łyżki miodu,
wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy do połączenia ze sobą.
Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polewamy je sosem.
Ozdobić można plastrami cytryny i pomarańcza oraz czymś zielonym.
Źyczę smacznego.
From: "Jolanta Pius" pius111@friko.onet.pl

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności