Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 375505 razy.
Jest to moj wlasny domowy sposob na fasolke po bretonsku.
Rodzinie smakuje, moze Wam tez bedzie smakowala.
1. Na noc zalewamy duza iloscia wody 1/2kg przeplukanej fasoli.
2.Nastepnego dnia fasole odcedzamy i zalewamy jeszcze raz swieza woda dodajac do niej:
- troche soli,
- pare ziarenek ziela angielskiego,
- 2-3 listki laurowe,
- 2-3 zabki czosnku.
Gotujemy.
Fasola gotuje się b.dlugo dlatego co pewnien czas nalezy uzupelnic wyparowana wode.
3.Smazymy cebule i wedliny. Wszystko drobno pokrojone. W wyborze wedlin duza dowolnosc. Moga to byc resztki szynki, slaskiej, zwyczajnej etc. Moze to byc kawalek boczku wedzonego, ew. karkowki. Zalezy co akurat mamy w lodowce. Taki misz-masz smakuje najlepiej, ale pare razy robilam fasolke tylko z kielbasa slaska i tez bylo dobre.
4.Gdy fasola nieco zmieknie dodajemy do niej usmazona cebule i wedline. Nadal gotujemy.
5.Gdy fasola jest juz miekka dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy w zaleznosci od upodoban: kminkiem lub majerankiem, lub czabrem.
Chwile jeszcze gotujemy.
Zycze smacznego!
Pozdrawiam
From: "Agata" mapikr@kki.net.pl dzieki za przepis. Umiem gotowac ale fasolka mi nigdy nie wychodzila. My (USA)mamy taka fasole ze gotuje sie migiem wiec nawet wody nie musze dolewac. Nadesłał(a): Ela 2005-11-01 23:11:43
Fasolka wyśmienita!!! Dziękuję za przepis. Polecam wszystkim. Nadesłał(a): Sophie 2005-11-03 08:11:39
Można koncentrat pomidorowy przesmażyć z cebula i wędliną . wtedy smak będzie jeszcze lepszy bardziej wyrazisty.
Pozatym spoko można mniamniusić.
Nadesłał(a): Hsalf <hsalf@tenbit.pl> 2005-11-04 13:11:30
przepis wydaje mi się super własnie zaczęłam gotować fasolkę zobaczymy co z tego będzie :) Nadesłał(a): anhelina 2005-11-18 18:11:47
fasolka gotowa jest po prostu przepyszna dzięki za wspaniały przepis mniam mniam :) Nadesłał(a): anhelina 2005-11-18 20:11:45
Poprostu palce lizać,polecam nawet tym brez talentów kulinarskich,uda się napewno:) Nadesłał(a):
nie wpadłam na to zeby dodać czosnku ale faktycznie dobrze z nim smakuje. Mam dwie uwagi/rady - zależy jak ktoś to potraktuje:
1/ fasolkę mozna moczyć nawet dobę (mnie raz zaczęła puszczać kielki) a wtedy gotuje się dość szybko
2/ zadbać, zeby znalazło się w daniu coś mocno wędzonego, albo boczek, albo mocno wędzona "prawdziwa" kiełbaska.
Palce lizać. Dziękuję za podpowiedź. No i smacznego Nadesłał(a): beata 2005-12-11 23:12:24
ja do fasolki dodaje nie tylko cebule,,,ale tez trochemarchewki i natki pietruszki,,,,zamiast koncentratu,,,,dusze pomidory na masle i przecietam przeu sitko,,, to lepiej smakuje niz koncentrat,,,a tak wogole,,,uwielbiam fasolke po bretonsku,,,wszystkim zycze smacznego,,,,usmiecham sie Nadesłał(a): solinkaa 2005-12-14 09:12:15
fasolka udala sie wysmienicie!radze wszystkim,napewno bedzie smakowac;) Nadesłał(a): Dorotka <www.one.lt> 2006-01-20 08:01:52
przedobrzylem z koncentratem wyszla za kwasna 70 gram to wedlug mnie za duzo Nadesłał(a): fala <jarekfala@op.pl> 2006-01-31 14:01:29
smak fasoli poprawia dodanie cukru do gotowania ,jej smak staje się aksamitny Nadesłał(a): ela <mamnrek@pro.onet.pl> 2006-01-31 15:01:33
Przepis bardzo dobry. Ja gotuje fasolke z żeberkiem wołowym. Jak sie "mięsko" rozpadnie palce lizać. Chyba został mi jeszcze jeden słoiczek. Nadesłał(a): miras 2006-02-01 11:02:54
ja kupuje w puszkach ciemna fasolk smaże wędline na oliwie dodaje przecier na koncu oplukana fasolkę wszystko zaprawiam polską przyprawa apetita - sa różne rodzaje ale dodaja super smak przyprawa węgierska -trochę zaciągam mąka i smietanką jest ok . Nadesłał(a): ewi <ewita6@o2.pl> 2006-02-06 16:02:38
Moja fasolka zawsze jest z odrobiną zasmażki.Mąka na smalcu, bo jak jest gęsta to super smakuje. Poza tym możecie próbować na kościach wędzonych ze schabu. Smacznego:))) Nadesłał(a): Dorota <zaba_dorota@o2.pl> 2006-02-18 22:02:02
Fasolka jest bardzo pyszna, mi i mojej rodzince bardzo smakowała.Wszystkim polecam ten przepis jest świetny!:) Nadesłał(a):
pRZEZ PRZYPADEK WESZłAM ALE GOTUJE IDENTYCZNIE JAK TY!dO TEJ PORY NIKT NIE śMIAł NARZEKAć! Nadesłał(a):
co to przepis w którym fasolę się soli na początku gotowania Nadesłał(a): zdzich 2006-03-20 10:03:18
wlasnie zaczynam gotowac :D:D zobaczymy co wyjdzie!?! zawsze mam problem,bo fasola nie chce mi sie dobrze ugotowac - nie wiem od czego to zalezy. albo skorka peka, albo jest twarda jak kamien mimo gotowania przez 2-3 godziny. co powiecie? Nadesłał(a): evelka <evelka@op.pl> 2006-05-06 11:05:25
a my w kamerun nie mieć fasoli , i tylko z opowiadań wiemy ze to dobre. jak ktoś lubi afrykańską kuchnie to polecam słonia jądra w polewie czekoladowej Nadesłał(a): gacek 2006-05-07 21:05:49
co tam USA w japoni jest fasola żółta o różnych smakach np. sera wedzonki marchewki kiębasy i wielu innych smakach to jest prosta kuchnia w kilka minut mam danie sezonu można jeść to z sosem albo zagryzać jak czipsy gorąco polecam podobno jest już do kupienia na allegro Nadesłał(a): Joko Nakai 2006-05-08 00:05:27
evelka a moczysz fasole przed gotowaniem pewnie nie ale lepiej jest na wieczur wsadzić woreczek fasoli pod koc albo poduszke może nawet pod kołdre żeby zaparowała Nadesłał(a): kucharka baru "orientalne dania na wynos " 2006-05-08 00:05:28
12 lat temu pewien aktor podał w telewizji przepis na fasolke po bretońsku od tego czasu gotuje wg tego przepisu i wszyscy znajomi są zachwyceni sprubójcie a nie pożałujecie :1/2kg fasoli namoczyć 12h przed gotowaniem po12h gotować w tej samej wodzie dodając 2 duże ząbki czosnku gdy fasola na pół miękka przesmażyć wędzony boczek i dodać do fasoli na tej samej patelni przesmażyć kiełbaske i do gara następnie cebulke zeszklić i do gara 2 owoce papryki w kosteczke na patelnie zeszklić i do gara przecier pomidorowy na patelnie przesmażyć i do gara 2 kostki rosołowe i szczypte roztartego majeranku(majeranek niekoniecznie)2czubate łyżki stołowe cukru skarmelizować na patelni(nie martwcie się że będzie się kopcić przepalcie na brązowo)i do gara!2 łyżki smalcu albo trochę oleju rozgrzać na patelni wsypać 1i1/2 łyżki mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę do gara i fasolka gotowa smacznego Nadesłał(a): maryan <alina.strzelczyk@slowianin.pl> 2006-05-27 12:05:03
Powyższy przepis dorzuciłem. Jest tutaj: http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=7332. Nadesłał(a): Gosposiek 2006-05-30 10:05:25
ja mam lepszy 6kg fasoli 10 litów wody nie moczyć tylko gotować potem dodać co chceta potem wszystko jeszcze gotować potem dolać jeszcze 20litrów wody potem wszystko wysłac do sejmu bo chłopaki myślą na głodnego Nadesłał(a): joko-chama 2006-06-01 13:06:17
Do fasolki mozna dodac jeszcze pieczareczki pokrojone w kostke i papryke czerwona, żółtą tez pokrojona w kostke, ale nie taką drobną. Wlaśnie zrobiłam- pyszne!!! Nadesłał(a): Karola <kamila1479@op.pl> 2006-06-03 12:06:57
zaczełam gotować tą falole, ciekawie co mi tam wyjdzie! mam nadzeje że będzie zjadliwa bo mąż bedzie zły jak nie wyjdzie dobra!!!pozdrawiam Nadesłał(a): aldusia <aldusia-d@wp.pl> 2006-06-06 22:06:02
Fasolka wyszla :)) Tyle ze mialam problem otoz fasolka byla juz jakby dobra a skorka pozostawala jakby jeszcze nie taka jak powinna,, troche ja rozgotowalam dluzej i wtedy zmiekla ale i tak wydaje mi sie ze rowno powinny dochodzic.... Nadesłał(a): sss 2006-06-09 18:06:46
jest szybszy sposób na fasole trzeba wstawić do zimnej wody i zagotować następnie wyst€dzic wylać wodę wlać zimną i tak się długo gotujeokoło 3h ale zawsze to nie noc ps kiedyś nie wiedziałem że się moczy i gotowałem chyba z 6h i jeszcze jeddno pomimo wszystk ta wstaiona na noc jest równomierniej ugotowana ale jak ktoś woli szybciej a nie z puszki to polecam Nadesłał(a): janusz <januszelzbieta janikowscy @wp.pl> 2006-07-05 15:07:49
Z czym wlasciwie podaje sie fasolke po bretonsku ? Prosze o podpowiedz i z gory dziekuje,
Dez Nadesłał(a): Dez <dez_i@hotmail.com> 2006-07-07 17:07:42
Ze świeżą bułką smakuje najlepiej :). Sam właśnie robię fasolkę po bretońsku. Pozdrawiam Nadesłał(a):
a ile koncentratu pomidorowego?? Nadesłał(a):
ja juz ugotowalam i byla zajebista polecam wszystkim Nadesłał(a): monika <gabbo64@tlen.pl> 2006-07-27 17:07:50
ja piernicze zawalista ta fasolka a jak sie po niej gazy puszcze dzieki za przepis i polecam innym pierdziuchom :) Nadesłał(a): kucharzyk <xxx@xxx.pl> 2006-08-17 10:08:38
wlasnie konsumuje. cos niesamowitego..jedyne co zmienilem w przepisie to jako zageszczacz dodalem bulke tarta na samym koncu gotowania.polecam. Nadesłał(a): Tomasz <gaap@interia.pl> 2006-08-21 14:08:57
fasolka bardzo dobra, tylko ja ją jeszcze zagęściłam mąką i śmietanką i gęściejsza jest pycha! dziękuje za przepis!!!pozdrawiam! Nadesłał(a): magdzia 2007-07-17 20:07:08
Wlasnie zaczynam hmmm jest to moj pierwszy raz mam nadzieje ze bedzie taka pyszna jak tu wszyscy piszaaaaaa :) Nadesłał(a): p00w00 2007-08-15 09:08:53
ja dopiero mocze jest godzina 5 rano zaraz ide spac a po poludniu zobacze co z tego wyjdzie Nadesłał(a): malwina <rycerz667@02.pl.> 2007-09-16 06:09:50
jestem w trakcie gotowania. Jak bedzie smakowała napisze potem. Dzięki za przepis. Marek Nadesłał(a): Marek <samulak19@wp.pl> 2007-10-14 12:10:48
moczenie fasoli okej cala noc ale piersza wode po zagotowaniu okolo 10 minut odlewamy dopierow drugiej gotujemy domiekosci do gotowaniadodajemy najlepiej boczek wedzony cebule majranek troszkie kielbasypomidory nie za duzo zasmazke a na koncu duza garsc sliwek suszonych ale tylko p o l s k i c h sol=pieprz to pychotka Nadesłał(a): andrzej krol szaserow 107am12 warszawa 2007-10-22 16:10:28
Super prosty i EFEKTOWNY przepis!!Moja pierwsza w zyciu samodzielnie zrobiona fasolka..Dzieki tym wskazówkom wyszła WYSMIENICIE!!Na koniec zaprawiłam ja maka,bo lubimy troszke gesciejsza!Dziekuje za pomoc:)) Nadesłał(a): 2007-11-13 14:11:12
świetny przepis Nadesłał(a): 2007-12-03 18:12:39
ten przepis na fasolke spodobał mi się najbardziej!! skorzystałam i wyszło ok:D Nadesłał(a): 2008-01-11 19:01:38
Ten przepis jest doskonały tak powinna smakowac prawdziwa fasolka po bretońsku. Długo szukałam przepisu który choć trochę przypominałby przepis na fasolę mojej babci, a ten po prostu jest idealny.POLECAM!!! Nadesłał(a): Asik <lasica28@op.pl> 2008-03-04 14:03:48
pyszna wyszła ;) Nadesłał(a):
ja właśnie zabrałam się za fasolkę ale nie moczyłam, wstawiłam do gara i mam nadzieję, że mi też wyjdzie pyszna....pozdrawiam wszystkich fasolkowiczów Nadesłał(a): betinka <beata_cieslak@op.pl> 2008-04-16 12:04:05
Zaczęłam ja właśnie przyrządzać.. Do tej pory robiłam ja z innego przepisu, ale warto innego spróbować.. Mam nadzieje, że bedzie lepszy:) Pozdrawiam Nadesłał(a): Madzia <madziarka_d@o2.pl> 2008-05-24 13:05:28
A gdzie MAJERANEK Nadesłał(a): Diwaldi 2008-05-28 17:05:22
ja nie gotuje w swiezej wodzie ale w tej w ktorej wczesniej moczyla sie fasolka Nadesłał(a): ziuta <jutka72"wp.pl> 2008-05-29 17:05:34
Własnie wstawiłam fasolę. Zrobię ją zgodnie z Twoim przepisem i mam nadzieje ,że będzie pycha:-))))))))) Nadesłał(a):
dziekuje za wysmienity przepis Nadesłał(a): anna kaliszczak leicester <anna204@onet.eu> 2008-06-19 14:06:19
wlasnie zaczolem robic fasolke wedlug tego przepisu to moja pierwsza. Napisze jak wyszlo. Nadesłał(a): Russell <rafal-andrut@wp.pl> 2008-06-25 12:06:02
Dzięki za przepis.Wlaśnie zaczynam gotować fasolkę wedlug przepisu Nadesłał(a): Ania M. <aniamazana@o2.pl> 2008-07-01 10:07:19
super przepis jest to mój debiut w gotowaniu fasolki Nadesłał(a): 2008-07-04 12:07:54
Tyle się naczytałam wspaniałych opinii na temat tego przepisu i postanowiłam wypróbować :)
Fasola się już moczy :p
Pozdrawiam Nadesłał(a): aga 2008-07-05 14:07:13
sam jestem kucharzem z zawodu i zamilowania ale ten przepis naprawde jest swietny.Obawialem sie prostoty wykonania ale w tym wlasnie jest prawdziwy smak tej potrawy.Fasolka po prostu kapitalna.Przepis godny polecenia.POZD Nadesłał(a): russell <rafal-andrut@wp.pl> 2008-07-09 13:07:17
A ja dodaje jeszcze pokrojona w kostke i podsmazona z cebulka papryke czerwona. Pychotka! Nadesłał(a): Smakosz fasolki 2008-07-09 20:07:30
no to zaczynam y ta fasolka.uzyje tej z puszki bedzie szybciej Nadesłał(a): slawek <slawek2007@libero.it> 2008-07-16 17:07:09
Pychotka!! Mimo iż, nie przepadam za fasolką jest naprawdę dobra! Nadesłał(a): MonikaMi <monikacassy@wp.pl> 2008-08-08 11:08:42
ja też właśnie zaczynam robić zobaczymy co z tego wyjdzie, choć nie umiem gotować hihi pozdrawiam Nadesłał(a):
Witam! zrobilam wg przepisu ale pomieszalam to z przepisem pewnego aktora o ktorym ktos tam pisal i wyszlo pycha!! dodalam czerwonej papryki - lepszy smak i taki pikantny sos z chilli z biedronki (jest wsród tych chińskich rzeczy) 1 łyzeczka. Po prostu boska ta fasolka!! Nadesłał(a): carolinka <carol_20@tlen.pl> 2008-08-17 15:08:52
ale nie dawalam tej zasmazki z cukru, raczej zle mi sie kojarzy taki smak... Nadesłał(a): carolinka <carol_20@tlen.pl> 2008-08-17 15:08:55
ja jutro będę gotowała i napewno wykorzystam, przepis zamiast wędliny dodam mięso z łopatki Nadesłał(a): z.kacprowicz@gazeta.pl 2008-08-25 14:08:11
fasolka wyszła superowa, polecem gorąco:) Nadesłał(a): agusia:) <AGNIESZKA.ROZEK@OP.PL> 2008-08-26 15:08:35
Właśnie gotuję fasolkę wedle powyższego przepisu. Dla swych braci wegetarian mam dosyć oczywistą wskazówkę, że zamiast martwych zwierząt do fasolki wspaniale pasują wędzone parówki sojowe :-) Będzie pycha! Nadesłał(a): Madziol 2008-08-29 14:08:11
ja fasolę gotuję z dużą ilością wegety,wtedy jest najpyszniejszai dodaje myśliwską, kabanoska itp. a na sam koniec zagęszczam fasolę wodą z mąką ale przez siteczko żeby nie było grudek-spróbujcie naprawde warto Nadesłał(a): 2008-09-06 21:09:24
podobnie gotuje fasolke jednak sprawdziłem najpierw plucze dobrze fasolkę nastepnie zalewam dużą ilośćią wody i na drugi dzień gotuje sprawdzone super Nadesłał(a): <kompas45@op.pl> 2008-09-11 12:09:43
przepis ok :) ja gotuje fasolkę (0.5kg) w tej samej wodzie co moczyłem + 3 duże ząbki czosnku + 2 pokrojone w kostkę papryki (czerwona i zółta) + 3 listki laurowe oraz trochę ziela angielskiego , gdy fasolka będzie półmiękka dodaję wcześniej podsmażoną kiełbasę (3 pętka) z czerwoną cebulą doprawiam majerankiem, cząbrem, Vegetą, pieprzem itp - na sam koniec gdy fasolka jest już miękka dodajemy słoiczek koncentratu Pudliszki ponieważ ma swój oryginalny smak + 2 małe puszki najtańszego koncentratu - nie trzeba zagęszczać itp -=- REWELACJA :) Nadesłał(a): ThOrN <thorn@mobilehqm.info> 2008-09-17 12:09:58
ekstra. łatwo i przyjemnie!!! Nadesłał(a): Iza <iza_cz22@interia.pl> 2008-09-27 11:09:28
bardzo fajny przepis polecam Nadesłał(a): iwona 2008-09-30 12:09:31
no - zobaczymy co z tego wyjdzie!
Nadesłał(a): 2008-10-09 17:10:43
Właśnie ją robie ciekawe co z tego wyjdzie :P to mój debiut w gotowaniu fasolki :) mam nadzieje ze bedzie smaczana Nadesłał(a): evilgirl 2008-10-10 17:10:41
Właśnie mam "ciche dni", taki przepis to dla mnie ratunek.
Dzięki. Nadesłał(a): Tadek 2008-10-11 11:10:13
dzieki ekstra i Łatwo Nadesłał(a): magda <polski@op.pl> 2008-10-13 14:10:02
przepis pierwsza klasa udało sie i jest pyszne Nadesłał(a): emilla 2008-10-13 14:10:17
jestem początkującym kucharzem i często korzystam z przepisów dostępnych w necie tak jest i w tym przypadku .Mam nadzieję ze będzie smaczne . Pozdrawiam Nadesłał(a): krzysiek <krzysztofkukla1@wp.pl> 2008-10-17 11:10:05
Nie robcie zasmazki ! ! ! !
Sama ja robilam latami ale znalazlam w necie duzo lepszy sposob na zageszczenie- pod koniec wystarczy wyjac okolo pol szklanki dobrze ugotowanych fasolek, zdjac z nich skorke, rozgniesc widelcem i dodac z powrotem :)
Koniecznie dajcie przepalony karmel zamiast cukru! Ja do fasolki wraz z kielbaskami i cebulka wrzucam tez 2 marchewki pokrojone w polplasterki.
PYCHA ! ! ! ! Nadesłał(a): pychottka 2008-10-24 11:10:57
do fasoli po bretońsku pod koniec gotowania dosypuje się trochę słodkiej papryki Nadesłał(a): aj 2008-10-24 11:10:38
W USA macie fasolke zmodyfikowana , czyli w polowie sztuczna dlatego sie szybko gotuje Nadesłał(a): klajne <grzegorz@1948interia.pl> 2008-10-29 18:10:12
jest rewelacyjna....mam dziś plusa u mężusia...jak wróci i zobaczy fasole w garze...PYCHOTKA!!!! Nadesłał(a): iwcia <i_sledz@tlen.pl> 2008-10-31 13:10:10
Właśnie zaczynam robić wg. tego przepisu, zobaczymy jak to pujdzie Nadesłał(a): Dawidek <beznazwy77@gmail.com> 2008-11-01 09:11:05
tylko trzeba mieszać od czasu do czasu,nie ma nic gorszego niz przypalona fasola!a mnie sie to zdarzyło((( Nadesłał(a):
o mało mi zwieraczy nie rozsadziło he he . a po za tym pyszna i polecam Nadesłał(a): toomik4 <tomaszek123@poczta.onet.eu> 2008-11-24 16:11:41
Ja robie fasole na jutro,jestem mistrzem gotowania wiec wyjdzie zajebiascie,pozdrawiam fsolko-rzerców...pa Nadesłał(a): mc kuchni 2008-12-03 21:12:10
dzieki za przepis Nadesłał(a): myszka 2008-12-13 07:12:57
jest pyszna ale polecam dodac pod koniec łyżeczkę musztardy, pieprzu cayenne i granulowany czosnek kiedy juz sie nie gotuje. pozdrawiam Nadesłał(a): zuqowski <zuqowski@interia.eu> 2008-12-14 10:12:34
Ciekaweeeeeeeeeeee! Bardzo pycha polecam! Nadesłał(a):
Niektórzy narzekają, że fasolę trzeba długo gotować. Radzę zaopatrzyć się w szybkowar. To dość spory wydatek, ale warto. Ja fasolkę w szybkowarze gotuję 15 do 20 minut ( od momentu parowania). Potem czekam, aż ujdzie para, dodaję przecier, przyprawy i zasmażkę, ponownie zagotowuję i od razu wyłączam. Wszystko trwa około godziny. Fasola jest mięciutka, nie rozłazi się. A jaka oszczędność gazu i czasu! Nadesłał(a): Beata 2008-12-31 18:12:58
Drugi raz już robie fasolkę z wg tego przepisu-PYSZNA. Przyprawiam jeszcze czerwoną papryką słodką i papryką chili Nadesłał(a): Sapir <rybbk@wp.pl> 2009-01-06 14:01:49
Ważne pytanie!!!! czy można użyc czerwonej fasoli z puszki?????czy ma taki sam smak w tej potrawie? Nadesłał(a): Mika 2009-01-07 13:01:07
Mika... Smak bedzie troszke inny ale jesli nie masz innej mozliwosci to probuj:) Sugeruje jedynie wczesniej oplukac czerwona fasolke z puszki pod zimna, biezaca woda (najlepiej na sitku).
POWODZENIA Nadesłał(a): Sandy <sandy2001@wp.pl> 2009-01-07 15:01:28
SANDY, dziękuję za podpowiedź.Wczoraj miałam bardzo wielkie ciśnienie na fasolkę,a miałam w domu 3 puszki czerwonej,"ponoworoczne" resztki nadające się do takiego dania.Dziś to już inna sytuacja:))Nabędę droga kupna klasyczną, białą fasolę, bo nie chcę pokazać rodzinie,ze nawet to potrafię popsuć:))) Nadesłał(a): Mika 2009-01-08 12:01:05
pyyycha!!! Nadesłał(a): Ola 2009-01-13 20:01:34
Od dwóch tygodni mąż mnie prosi o fasolkę,ale ja jeszcze tego nie robiłam i teraz jak przeczytałam te wszystkie przepisy to mam dylemat,który będzie najlepszy.Czy zrobić zasmażkę,czy zagęścić mąką i śmietaną,czy dodać paprykę i ile w końcu tego koncentratu???Strasznie dużo tych wątpliwości i nie wiem czy się mąż doczeka tej fasolki!!!Pozdrawiam Nadesłał(a): monika <monikamonika80@gmail.com> 2009-01-22 14:01:52
właśnie gotuje z tym samym przepisem co porzednio(czyli tym właśnie)i mam nadzieję że będzie tak pyszna jak poprzednio mmniaammmmmmmmmmmmmmm Nadesłał(a):
Pierwszy raz cos gotuję i jestem pod wrażeniem, smakowite i co ważne proste. Dziekuję za przepis, pewnie zaskoczę moją narzeczoną tym co zrobiłem. Nadesłał(a): zm <zmaron@interia.pl> 2009-01-30 14:01:57
pierwszy razzrobilam fasolke ,i musze powiedziec ze bardzo dobra,, Nadesłał(a): marta <kula.marta@op.pl> 2009-01-31 13:01:39
dzienki za przepis nigdy jeszcze nie gotowalam ale sprubuje napewno Nadesłał(a): becia 2009-02-03 09:02:54
Witam! To bylo moje pierwsze starcie z fasolka i musze sie pochwalic, ze wyszlo mi doskolale:) Dziekuje za przepis i polecam dla "nowicjuszy gotowania i nie tylko..." Pozdro Nadesłał(a): Pawel 2009-02-03 14:02:18
Właśnie wstawiłam fasolkę do wody, to moje pierwsze podejście ale mam nadzieję że wszystko wyjdzie wyśmienicie... Nadesłał(a): Marzena 2009-02-05 10:02:16
Wlasnie skonczylam gotowac fasolke przefajnowalam z przecierem ale w sumie nie jest zla.Moja rada czosnek 2zabki wycisnac na maslo odrobine go podgrzac i dodac do tego przecier pomdorowy.Koniecznie na wedzonce trzeba ja gotowac. Nadesłał(a): lusjola <lusjola@ interia.pl> 2009-02-05 12:02:14
hmmm... z tych wszystkich komentarzy wybrałam to co mi się najbardziej spodobało.... i wyszła bardzo dobra fasolka:)
polecam Nadesłał(a): :) 2009-02-12 21:02:16
a co mam zrobić jak zapomniałam namoczyć na noc i teraz jest twarda a ja już dodałam tych składników i teaz gotuje i gotuje i masakra chyba mi nie wyszło Nadesłał(a): aneta <cameronka21@wp.pl> 2009-02-19 17:02:38
Ja robie tak jak napisala maryan wychodzi pycha, tylko nie dodaje tego karmelu, ale sprobuje Nadesłał(a): alka1 <sonnchen@op.pl> 2009-02-21 13:02:40
właśnie gotuję fasolkę, ale taką ilość aby część zamrozić i uruchomić w razie niespodziewanej wizyty gości,jest doskonala do piwa.Pozdrowienia. Nadesłał(a): jadwiga <jagodka431@op.pl> 2009-02-24 20:02:23
No coż fasolka udana,aczkolwiek niezbedna byla zasmażka:)Generalnie dobra. Nadesłał(a): Nika <weronika.w.8@wp.pl> 2009-02-25 13:02:19
superek fasolka Nadesłał(a): 2009-03-03 11:03:23
no to musze wypróbować , gotuję 1-szy raz Nadesłał(a): misia78 <chlodtrans@poczta.fm> 2009-03-03 12:03:10
jestem laikiem kulinarnym,ale,fasolka faktycznie wyszła bardzo smaczna i czy mogę prosić o "przepis" na zasmażkę?:) Nadesłał(a): agapi 2009-03-20 14:03:45
ja tez ugotowalam i wyszla b dobra Nadesłał(a): weronika <jeni23@tlen.pl> 2009-03-21 12:03:43
przepis super dodaję tylko kość wędzoną do gotowania ,wszyscy się zajadają pozdrawiam Nadesłał(a): staszek 2009-04-03 10:04:50
a ja zrobiłem wczoraj wywar z kości od schabowego z jarzynami i wszystkimi wymienionymi przyprawami i teraz gotuję już w tym wymoczoną fasolę, obok podsmażam już boczek, kiełbaskę, cebulkę i mięsko z kości hehe, ciekawe co wyjdzie jak to wszystko połączę. Jest tego wiele to zapraszam ciekawskich tak za godzinkę Nadesłał(a): marek kucharz hehe <marebol@wp.pl> 2009-05-06 15:05:53
Właśnie zaczęłam gotować, a to moja pierwsza fasolka na "swoim". Mam nadzieję, że wyjdzie pyszna:) Dzięki za przepis :) Nadesłał(a): Kasia 2009-05-22 08:05:13
No to gotowe!! Pycha!! Jeszcze raz dzięki za przepis:) Polecam wszystkim :) Nadesłał(a): Kasia 2009-05-22 09:05:01
a ja dzis dopiero bede robic fasolke,ale patrzac na komentarze mysle ze trudna nie jest i przewaznie wszystkim smakuje i wychodzi,mam nadzieje ze u mnie tez tak bedzie:) Nadesłał(a): ewa 2009-06-07 18:06:50
Właśnie zaczynam robić dzięki za przepis :) Nadesłał(a): lela 2009-06-10 15:06:31
Jestem na etapie cebulki i kiełbaski ;)) Nadesłał(a): Sandrucha <huskyy@vp.pl> 2009-06-18 11:06:16
Wiec !! absolutnie nie zageszczac tylko odparowac, fasole koniecznie rozgotowac czyli dodac wszystko do fasoli jak juz bedzie bardzo miekka, wody absolutnie nie dolewac chyba ze wam sie nie chce mieszac ale i tak trzeba bedzie duzo mieszac. To nie ma byc zupa fasolowa tylko uproszczone "casule albo caserolle"(sorry nie pamietam jak sie to pisze po francusku) to jest taka potrawa z fasoli baraniny i masy innych mies i wspanialych dodatkow. Robia to tez w Angli i z tad nasza polska nazwa fasolki po bretonsku. Pierwowzor jest pieczony w glinianym garnku przez kilka dni i naprawde polecam w tym kierunku pojsc z fasolka bo inaczej poprostu nie wypada hehe Nadesłał(a): zkaf <zkafander@gmail.com> 2009-06-30 15:06:32
ile koncentratu pomidorowego na 1 kg fasolki??? Nadesłał(a): Piotr <biotit@wp.pl> 2009-07-06 09:07:10
hmm ja dodaje pieczarki duszone z pomidorami i duzo ziół prowansalskich Nadesłał(a): lisa <agra@onet.eu> 2009-07-07 13:07:03
przepis super. zamiast zagęszczania mąką- miksuję pare ugotowanych fasoli. pyszne, Nadesłał(a): jadzia 2009-08-04 16:08:23
ja polecam do fasolki łyżke sosu słodko - pikantnego tao tao naprzykład. zyskuje oryginalny snmaczek Nadesłał(a): 2009-08-12 09:08:24
Fasola szybciej się ugotuje, jeżeli sól dodamy na końcu jej gotowania bądż w ogóle. Sól powoduje, że fasola nie chce się dogotować!!! Nadesłał(a): Karolina <rakola@interia.pl> 2009-08-20 14:08:10
Ja zagęszczam bułką tartą przesianą przez sitko. Nadesłał(a): EWA <ewa@maslak.waw.pl> 2009-08-29 13:08:45
właśnie zczynam gotowć,napewno będzie dobra. Nadesłał(a): h.c, 2009-09-11 09:09:40
JA TEŹ DZISIAJ GOTOWAŁAM FASOLKĘ WYSZŁA PYSZNA:) Nadesłał(a): aneta 2009-09-11 14:09:31
ten przepis jest rewelacyjny moj maz byl zachwycony bo nigdy mi nie wychodzila fasolka mimo za naprawde potrafie gotowac Nadesłał(a): kasia zgorzelec 2009-09-18 13:09:38
pszepis ok.pycha Nadesłał(a): 2009-09-25 12:09:43
Witam :)
Znalazlam ten przepis i zrobilam po raz pierwszy w zyciu fasolke i byla boska i tak juz od roku kozystam z niego, plus mixuje z przepisem ktoory podal "ten aktor" palce lizac, polecam Nadesłał(a): marsha 2009-09-29 23:09:09
Dziękuję za wyśmienity przepis, pychotka. POZDRAWIAM Nadesłał(a): 2009-10-02 10:10:36
dziękuje z przepis własnie biorę się za gotowanie fasolki Nadesłał(a): malwusia <mbrulinska@wp.pl> 2009-10-06 10:10:17
Super przepis , własnie sie zajadamy z cała rodzinka pycha. Nadesłał(a): jajnik22 2009-10-31 17:10:44
Swietny przepis. Tylko dziwne wydaje mi się to, że po wymianie fasoli na kapustę wychodzi... bigos, bez żadnych zmian... dziwne. Nadesłał(a): zett <zett@autograf.pl> 2009-11-05 01:11:31
Właśnie fasolka się moczy;)będzie to mój ,,pierwszy raz``.Wybrałam ten przepis bo wydawał mi się najbardziej jasny jak dla mnie.Bo ze mnie taki kucharz ,że nawet wodę potrafię przypalić...;)zobaczymy jak wyjdzie..;) Nadesłał(a): asica <Joannaxx1@o2.pl> 2009-11-07 08:11:35
suuuper fasolka,ja uzylam tej w puszce i mimo wszystko wyszla pycha,polecam pomieszac troche porady i wyjdzie naprawde suuuuuuuuuuuuuuuper Nadesłał(a): daria 2009-11-20 13:11:19
ami niewyszłą niewiem czemu ale zabardzo czuc koncentrat pomidorowy robiłam ja pierwszy raz wzyciu i dupa.... Nadesłał(a): monika 3728466 2009-11-26 14:11:45
hejka wszystkim lubiącym fasolę,jeżeli chcecie żeby fasola wam szybko zmiękła to wsadzcie kieliszek do środka.Sposób sprawdzony przez nasze babcie;)z drugiej strony fasola musi się pogotowac,żeby wydała z siebie swój wysmienity smak.Własnie robię fasolkę,bedzie na ostro no i musowo do tego zimne piwko z pianą.Pozdrawiam! Nadesłał(a): Ilios <raf-em@wp.pl> 2009-12-08 10:12:43
Przepis super. Bardzo dzieki. My dodalismy trzy starte ziemniaki (puree) dla zageszczenia. Teraz lezymy i robimy zawody kto glosniej pusci baka Nadesłał(a): purt-bak <kbukowski@op.pl> 2009-12-13 22:12:32
Wielu ludzie pisze, że fasola nie chce się ugotować.Otóż jest zasada, że fasolę gotuje sie w NIEOSOLONEJ wodzie. Dopiero gdy jest miękka dodaje się soli. Nadesłał(a): Malgo <goosik007@wp.pl> 2009-12-29 15:12:20
ojjjojo ja od razu dałam kucharka :( ciekawa jestem jak długo będę musiała teraz gotowac tą fasolke
Ale na pierwszy raz mogę coś zepsuc :))
smacznego wszystkim :P Nadesłał(a): kasia m <kasiamrozik27@interia.pl> 2010-01-12 10:01:59
Czy to normalne że podczas gotowania fasoli woda jest gorzka? Nadesłał(a): <inga1979@o2.pl> 2010-02-13 20:02:27
super fasola ,,,, juz zaczynam puszczac baki,,,,,,,,, Nadesłał(a): 2010-03-05 21:03:51
fasolka super Nadesłał(a): aga <agaslaska@wp.pl> 2010-03-10 07:03:46
Ja właśnie się zabieram za gotowanie fasolki, mam nadzieję że się uda a przepis wydaję się być prosty więc myślę, że nie powinnam nic schrzanić, bo to mój pierwszy raz jeśli chodzi o fasolkę. Nadesłał(a): AgNiEcHa81 2010-03-11 11:03:37
Gotowałam fasolkę według podanego przepisu(przyznam się że po raz pierwszy)Rewelacja-Pyszotka-Polecam!!!Smacznego.
0 Nadesłał(a): <hanna2482wp.pl> 2010-03-12 13:03:31
zamiast moczyć fasole całą noc należy ją wypłukać i zalać gotującą wodą , dodać troche kminku. Za dwie godziny można ją gotować i musze powiedzieć że ugotuje sie bardzo szybko. Nadesłał(a): Danuta <danka@pl> 2010-03-12 23:03:54
To będzie moja pierwsza fasolka,mm już czuje jaka będzie pyszna:D Nadesłał(a): pati 2010-04-19 10:04:15
Witam! Fasolę uwielbiam w każdej postaci!!! Po bretońsku jakoś mi nie wychodziła. Dzięki za przepis. Wypróbuję go. Mam nadzieję, że też będę zachwycona.
Nie mam jednak problem z samym gotowaniem. Robię to po prostu tak.: Fasolę dokładnie płuczę. Zalewam odpowiednią ilością wody i gotuję 10 min.(od momentu zagotowania). Odstawiam na 2 godz. Po tym czasie znów zagotowuję i gotuję około godziny. Na ogół to wystarcza. A jak fasola jest bardzo stara to gotuję 10 min.+10 min.+1godz. Oczywiście z 2-godzinnymi przerwami. Czas może nie wiele krótszy niż 6 godz., ale jaka oszczędność energii!!! Pozdrawiam wszystkich Smakoszy fasoli!!! Nadesłał(a): Maria <marmur1605@gmail.com> 2010-05-05 22:05:07
Ide ja gotowac!Wlasnie wrócilam z Polski i przywiozlam sobie pyszna kilebaske.Zajrzalam na strone i juz pedze ja robic.Fasolke gotuje w szybkowarze-25 minut.Ulka Nadesłał(a): Ulka <lublin@freemail.hu> 2010-05-09 15:05:42
soli sie fasolke żeby jeszcze zmiękła podczas gotowania :D Nadesłał(a): 2010-05-14 13:05:12
:D mmmmm...pyszna fasolka :)) udała się :)) :* pozdrawiam wszystkich ...buziaczki :) Nadesłał(a): blondi <mloda712@buziaczek.pl> 2010-06-18 16:06:06
właśnie robię fasolkę i tak szukam w necie co by tu jeszcze do tej fasolki wrzucić :)
Nie spodziewałam się że znajdę przepis z przed 10 lat w tedy to były porządki fasoli po bretońsku przynajmniej u mnie Nadesłał(a): Ania 2010-07-13 11:07:23
osobiście dodaję jeszcze włoszczyznę (zamiast pora daję cebulę przesmażoną i bez kapusty oczywiście :) ) nie robię zasmażki i nie dodaję kostek rosołowych ani vegety (ze względu na małego synka)tylko sól, pieprz, papryka ostra, słodka, p.cayenne, majeranek ew.bazylia, oregano, tymianek chyba,że robicie z opcją vegety to wystarczą sól pieprz i papryki najlepsze pozdrawiam Nadesłał(a): catrine25 2010-08-05 13:08:49
Ojojoj,Wszyscy piszą o bąkach i fasoli nie mogacej sie ugotowac.Kochani to proste łatwe danie,jakas mama czegos nie dodaje ze wzgledu na dziecko a tak naprawde policzcie ileż Ona tam tego ma...nikt nie wspomniał,ugotuje się ta oporna fasola jak Jej uprzednio nie namoczysz ale nie może latać w garnku.Tak?Tzn.gotujemy ją w małej ilości wody a potem wszystkim uzupełniamy.Bedzie ok. Nadesłał(a):
Ojojoj,Wszyscy piszą o bąkach i fasoli, która nie chce się ugotować !!!! Kochani to proste zwyczajne danie.Jakaś pani pisze, że ze względu na dziecko nie daje kostki rosołowej, za to ma tam wszystko: cebulę zasmażaną, ostrą paprykę,pieprz itp.Natomiast nikt nie wspomniał,że ta oporna fasola ugotuje się,ale w małej ilości wody(nie może latać w garnku)a potem wszystkim uzupełniamy.Będzie ok.Na pewno. Nadesłał(a):
Dla tych co nie lubią pogazować sobie, proponuję zalać fasolę wrzącą wodą, pozostawić około godziny, następnie odlać, zalać ciepłą wodą i zostawić na noc. Rano zacząć gotować w wodzie w której moczyła się fasola, jedynie uzupełnić do około dwukrotnej objętości.
A komu nie przeszkadza, że po zjedzeniu faslki po bretońsku:
popierduje co godzina,
co godzina, co momencik,
bo ma sprawny instrumencik. Nadesłał(a): Henryk 2010-09-28 08:09:30
Witam! Pierwszy raz gotowałam fadolkę po bretońsku. Skorzystałam z przepisu i wyszło extra.Wrzuciłam dosłownie wszystko co miałam z wędlin i troszkę boczku.Normalnie rewelacja.Jadł nawet mój 5 letni syn który jest raczej nie jadkiem.Dziękuję:) Nadesłał(a): Ewelina 2010-10-08 11:10:57
ja dodaje troche grochu lupanego zamiast zasmaszki wtedy jest gesty i bardzo smaczny a tak robie identycznie jak ty i wszyscy sie zajadaja bo naprawde jest pycha Nadesłał(a): 2010-10-28 12:10:03
wyśmienita robię pewne modyfikację jak coś to tu wciepie co mi wyszło
pozdro z Krakowa Nadesłał(a): Piotr <pi11@op.pl> 2010-11-21 11:11:03
A ja nie lubię "nadziać się" na ząbek czosnku w potrawie... dlatego czosnek przeciskam przez praskę i dodatkowo taki przeciśnięty miażdżę przy pomocy noża na desce z dodatkiem soli (ok 1 łyżeczki). Uzyskuję wtedy jednolitą papkę. Dodaję go pod koniec gotowania wtedy gdy przyprawiam fasolkę. Każdy przyprawia wg swoich upodobań- to fakt! W przepisie nie znalazłam info o cukrze, warto dodać przynajmniej 1 łyżeczkę i obowiązkowo majeranek, paprykę słodką i chili;) Nadesłał(a): siacha <siacha1@wp.pl> 2010-11-22 14:11:11
A odnośnie zasmażki... gdy fasolka jest już prawie gotowa, wyławiam kilkanaście ziaren, obieram ze skórki, miażdżę widelcem i papkę wrzucam do gara. Gdy nadal potrawa jest za rzadka powtarzam czynność aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji - oto mój sposób na zagęszczenie potrawy:) Nadesłał(a): siacha <siacha1@wp.pl> 2010-11-22 14:11:53
mmmmniam tenn przepis jest wspanialy a fasolka mi wyszła wkońcu chodzę do technikum na kucharza Nadesłał(a): Andzia <dwangela@onet.pl> 2010-12-15 18:12:10
Fasolka z tego przepisu to niebo w gębie,będę ją jadł po raz drugi.Przyznam że wolę więcej `zupki`-(płynu)ile właściwie mam nalać wody? Nadesłał(a): RED <Lepo@onet.eu> 2011-01-24 20:01:32
FASOLKA SUPER A może fasolka po polsku NP z kapustą Nadesłał(a): maria malinowska <maiamalinowska@gmail.com> 2011-01-27 14:01:30
maiamalinowska -daj jak robisz chętnie spróbuje ;)
obiecałem;
ja dodaję korzeń selera, pieczarki, marchew, pietruszki korzen, nać pietruszki i nać selera,
a cebulę duszę na patelni i do niej dodaję przecieru i koncentratu pomidorowego, a w lecie świeże pomidory,
zasmażkę to klasyczną lub rozgniatam kilka fasolek :D
smacznego,
Krakó pany, posdrawiam Piotr Nadesłał(a): pi11@op.pl 2011-02-26 14:02:21
dajcie spokuj jaki kit kto dodaje do tego dania fasole !!!! dajcie groch i ta zasmazka na mace kpina ale jak tak to moze lepiej dac smietane kwasna i zemniaki !!!!! Nadesłał(a): marek r. <wiking14@wp.pl> 2011-04-09 20:04:53
ludzie nieznacie sie na rzeczach takich jak fasolka bo wy jestescie barany hehe ale była pyszna Nadesłał(a): bosza <bozenasofinka@imperia.pl> 2011-05-12 20:05:25
Rewelacja :) zrobiłam pierwszy raz i wyszła naprawde swietnie! smakowała jak by robiła moja mama po wielu latach praktyki. Nadesłał(a): Dee 2011-05-15 16:05:53
właśnie robię tą fasolkę przepis super ale nie byłabym sobą gdybym trochę nie dodała ok 0,5 godz przed końcem dodałam suszone pomidory wyszła rewelacyjnie pozdrawiam wszystkich fasolkowiczów Nadesłał(a): eb 2011-05-17 12:05:42
wlasnie nabralam ochoty na fasolke po bretonsku, tylko ze nie mam tu dostepu do polskiej wedzonej kielbaski, ale postaram sie ja czyms zastapic. trzymajcie kciuki Nadesłał(a): marvin993 <marvin993@freenet.de> 2011-06-01 09:06:31
Ja do fasolki dodaję też (pod koniec gotowania) odrobinę musztardy. Nadesłał(a): Marry 2011-07-12 18:07:34
ja proponuję dodać do tego marchew(2-3szt.),pietruszkę(2-szt)-pokrojoną w kostkę, na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą. życzę smacznego. mój podstawowy przepis jest taki jak ten plus to co napisałem. no i oczywiście dużo papryki ostrej.w końcu to fasolka, musi być ostra. Nadesłał(a): Krzysiek <k.korba31@gmail.com> 2011-07-14 19:07:14
Pierwszy raz robię fasolkę po bretońsku, a tu proszę taki łatwy przepis. Właśnie tego szukałam. Dobra to biorę się do roboty. Pozdrawiam Nadesłał(a): Marzena <marzenapach@interia.pl> 2011-07-15 11:07:55
juz dano nie obiłam fasolki i wlasnie wczoraj kupiłamm i zamoczyłam na noc.Niby umiem ale przezorny zawsze ubezpieczony i wole sprawdzic wszystkie podpunkty zeby nie było lipy :) pozdrawiam :P Nadesłał(a): 2012-01-25 12:01:00
ej no !
napiszcie o efektach ;) Nadesłał(a): Pi <pi11@op.pl> 2012-01-27 17:01:21
Źona wyjechała a ja nie lubię gotować,a z dzieciakami trzeba jeść :-))).Znalazłem ten przepis i widzę że jest bardzo prosty i fajny.Dzisiaj zaczynam robić.Jak ugotuję o efektach dam znać.(jak przeżyję :-))) } Nadesłał(a): Robert <robert_o4@wp,eu> 2012-02-27 08:02:04
Huuuurrrra.Udało się.Wszyscy żyją.Przepis naprawdę prosty. Nadesłał(a): Robert <robert_o4@wp,eu> 2012-02-28 11:02:44
Moze moja fasolka jest inna ale przepis na "moja" fasolke tez warto chociaz przeczytac. Zamiast fasoli Jas daje fasolke zolta w strakach - moze byc tez zielona. Po ugotowaniu kroje na pol. a teraz sos do fasoli - 4 pomidory duze,dwiecebule pokrojone w kostke usmazyc, dodac dwa zabki czosnku, kawalek boczku pokroic w kostke zesmazyc, dodac kielbaski tez usmazonej,4 papryki pokroic w paski. Wszystkie skladniki zagotowac - 20 min. Na koniec polaczyc z ugotowana fasolka. Doprawic pieprzem i sola w/g uznania. Nie trzeba zageszczac. Moje ulubione danie w czasie kiedy mozna kupic fasolke swieza. Od czasu do czasu robie zima z fasolki mrozonej. Smacznego. Nadesłał(a): Nina <ja-nina8@onet.eu> 2012-09-05 15:09:13
W żadnym przepisie na fasolkę nie znalazłam składnika, który ja dodaję.Spróbujcie pod koniec gotowania dodać ogórek kiszony pokrojony w kostkę i podsmażony na niewielkiej ilości masła, rewelacja! Nadesłał(a): Dorota S. 2012-10-16 15:10:05
ten ogórek mnie bardzo zaskoczył, nigdy nie słyszałem o takiej kompozycji...
ale kto nie spróbuje ten się nie dowie jak to smakuje ;) Nadesłał(a): pi11@op.pl <Piotr> 2013-01-21 18:01:45
Ugotuję jutro z Twojego przepisu!
2005 a 2013 i ciągle aktualne. Brawo! Nadesłał(a): Gabi <sabinasawicka@wp.pl> 2013-06-15 02:06:36
I faktycznie, ogórek dodał nutki kwasowości... lecz nie "zabił" smaku fasolki, sprawdza się maksyma "kto nie zaryzykuje, ten nie spróbuje",
smacznego ;) Nadesłał(a): Piotr <pi11@op.pl> 2015-03-22 08:00:18