Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6591 razy.
Oto przepis:
1 kg kapusty kiszonej
300 g wedliny (moze byc kazdy rodzaj kielbasy)
300 g miesa gotowanego (moze byc wolowe i cielecina - zupelnie obojetne)
2 liscie laurowe (male 3, albo 1,5 duzego)
5 ziarenek ziela angielskiego
sol,
vegeta,
przecier pomidorowy,
ketchap,
pieprz,
Kapuste odcisnac z soku i przeplukac letnia woda, najlepiej na sicie. Wlozyc kapuste do garnka, zalac zimna woda i zagotowac. Znowu odcedzic - sam musisz sprobowac, kapusta nie moza byc bardzo kwasna. Znowu zalac woda i gotowac okolo 1 - 1,5 godziny. W miedzyczasie dodac do kapusty liscie laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostke mieso i kielbase. Pod koniec gotowania doprawic do smaku odrobinka soli, vegeta ( vegeta jest najwspanialsza przyprawa na swiecie).
Teraz musisz zakolorowac bigos.
To znaczy :
dodaj teraz okolo 1/3 szklanki przecieru pomidorowego gestego ( najlepiej z puszki albo ze sloiczka - one sa geste),
2 lyzki ketczapu,
troche pieprzu do smaku.
Na pewno jadles bigos juz nieraz i dlatego sam musisz wiedziec jak doprawiony bedzie Tobie smakowal. Po prostu dopraw go tak aby Tobie smakowal. Jezeli cos bedzie nejasne to napisz znowu, a ja chetnie odpisze.
Smacznego!
From: Artur.Rysch@t-online.de (Artur und Krystyna Rysch) Prawdziwy bigos gotuje sie zawsze pol na pol z kapusty kiszonej i kapusty cukrowej...i nie wolno zapomniec o czerwonym wytrawnym winie...(:-) Nadesłał(a): Deupol <deupol@gmx.de> 2006-10-16 11:10:06
Ketschap nadaje sie do hot doga ale nie do bigosu. toz to czyste swietokradztwo !!! Nadesłał(a): 2006-10-16 12:10:40
Można zamiast koncentratu pomidorowego dodać Powidła śliwkowe lub parę suszonych śliwek /najlepsze polskie /zmienia diametralnie pogląd na smak bigosu. Nadesłał(a): Rajmund D <hsalf@o2.pl> 2008-11-01 07:11:44