<- KapuśniaczkiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKasza gryczana biała 15 min ->

PDF Drukuj

Kasza drobna tatarczana zatarta jajami

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 860 razy.


Wziąć pół litra kaszki, zatrzeć jajem tak, aby każda grupka się oddzieliła i ususzyć. Zagotować ćwierć litra wody, wsypać soli, włożyć 2 duże łyżki masła, wsypać kaszę, wymieszać i niech tak na wolnym ogniu wypęcznieje. Po niejakim czasie odstawić, wymieszać znowu, postawić na platę i prażyć, dopóki się zupełnie nie rozsypie, mieszając czasami, żeby się nie przysadziła. Taka kaszka daje się zwykle do zrazów. Można ją też zmieszać ze smażonymi wiśniami i podać zamiast leguminy.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności