<- ŁAZANKI ZAPIEKANE Z TWAROGIEM I RODZYNKAMILista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżMakaron "Alla Grizia" na boczku ->

PDF Drukuj

Mak

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 671 razy.


Biały mak wypłukać zimną wodą, sparzyć gotującą na pół godziny, następnie zlać wodę i trzeć w donicy, dodając trochę mleka. Gdy już dostatecznie utarty, osłodzić go podług upodobania, dodać dla zapachu wanilii lub kilka gorzkich tartych migdałów i rozprowadzić trochą mleka, aby nie był za gęsty. Mak zwykle się podaje z łazankami lub bułeczkami krajanymi w cienkie plasterki. Bułki parzy się osłodzonym mlekiem i potem przekłada makiem. Lepszy jest przekładany makaronikami lub też ubrać go ciastkami kruchymi; ułożyć mak na salaterce, a ciastka tak poukładać, aby stały w maku naokoło salaterki.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności