<- SzadonLista potraw z grupy: DeserSzarlotka po duńsku ->

PDF Drukuj

Szarlotka kremowa

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 664 razy.


Wziąć gładką okrągłą formę, wyłożyć ja całą papierem, potem boki i spód biszkopcikami, kładąc je skośno i tak żeby gładka strona do środka przyszła, potem wypełnić formę następującym kremem: kawałek wanilii wygotować w kieliszku wody, do niej dodać 30 deka cukru, sok z 12 cytryn, 8 żółtek, 1/4 flaszki madery i bić całą masę miotełką na ogniu do zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, domieszać pół litra bitej śmietany, formę masą napełnić i postawić w piwnicy na lód lub wodę. Wydając na stół przewrócić formę papier odjąć, a na środku zrobić kopułkę z biszkopcików.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności