Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7586 razy.
Moja żona przygotowuje rybę po grecku z następujących składników:
kilogram filetów rybnych (moja mam używa dla odmiany karpia)
olej do smażenia
paczka hortexowskiej włoszczyzny
cebula
trzy duże marchewki
słodka papryka
sól i pieprz
łyżka lub półtorej koncentratu
ziele angielskie 3 ziarna
listek bobkowy
jarzynka
sok z cytryny
Najpierw na rozgrzanym tłuszczu należy usmażyć filety obtoczone w mącę (nie trzeba rozmrażać. Jeżeli używamy karpia to należy go najpierw kilka godzin potrzymać obłożonego talarkami cebuli a do obtoczenia użyć mieszanki mąki z bułką tartą (pół na pół). Po usmażenie ryby podrumieniamy cebulę na lekko złoty kolor (ale nie na tym samym tłuszczu na którym smażyliśmy rybę. Następnie dodajemy włoszczyznę (też nie trzeba jej wcześniej rozmrażać) oraz dodatkowo trzy marchewki starte na tarce o dużych oczkach oraz ziele angielskie i listek bokowy. Jarzyny dusimy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Pod koniec duszenia wciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy koncentrat oraz doprawiamy solom, pieprzem i słodką papryką w proszku.
Jeżeli chcemy rybę podać na zimno to gotowym sosem zalewamy rybę na półmisku i odstwiamy do wystygnięcia.
Jeżeli podajemy na ciepło to usmażoną rybę wkładamy do sosu i chwilę podgrzewamy.
Moim osobistym zdaniem wersja z karpiem jest smaczniejsza, chociaż trochę bardziej okrutna ze względu na konieczność uśmiercenia rybki.
Tak czy tak życzę smacznego.
Acha, na zimno rybę podajemy z białą bułką na ciepło równie dobrze smakuje z ziemniakami jak i ryżem
From: Cezary Gmyz gmyzio@friko.onet.pl Sprawdziłam ten przepis. Jest super. Tak powinna smakować ryba po grecku. Ja użyłam filetów z pangi. Nadesłał(a): Magda <mikasek@poczta.onet.pl> 2006-03-12 08:03:51
Mój przepis jest taki sam z tą różnicą że warzywa dusze na tym samym oleju co smażona ryba. Nadesłał(a): waldemar <walja@aster.pl> 2008-03-20 17:03:03