<- Chłodnik biały z ogórkówLista potraw z grupy: ZupaChłodnik czosnkowy ->

PDF Drukuj

Chłodnik bułgarski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2522 razy.


1,5 l zsiadłego albo mleka albo jogurtu i kefiru
2 łyżki oliwy albo oleju (najlepiej pół na pół słonecznikowego)
6-8 orzechów włoskich
2 małe świeże ogórki (dowolnie)
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki
garść koperku (dowolnie)
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami, pokroić w półplasterki. W wazie utrzeć czosnek z solą, dodać oliwę, dobrze zmieszać, dodać łyżkę przegotowanej wody, zmieszać trzepaczką, dodać zsiadłe mleko lub jogurt i kefir (ewentualnie śmietankę czy orzechy - sparzone, obrane ze skórek i posiekane), roztrzepać, dodać pieprz i koperek. Wstawić do lodówki.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"
Przepisy na cztery osoby


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności