Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3295 razy.
8-12 ząbków 2 żółtka czosnku tymianek 1 łyżka masła listek
1 płaska łyżka bobkowy mąki I łyżka
I l rosołu octu winnego
z kostki 2 łyżki śmietanki Rozkroić ząbki czosnku wzdłuż na pół i usunąć środkowy kiełek (ma nieładny zapach). Rozpuścić masło w garnku, wrzucić czosnek i dusić 10 min pod przykrywką - nie wolno
dopuścić, żeby się zrumienił. Dodać mąkę, zamieszać, dolać rosół, pieprz, tymianek, listek bobkowy, przykryć i gotować 30 min. Usunąć tymianek (jeżeli jest w gałązce) i listek bobkowy. Wyłowić czosnek, rozgnieść widelcem, wrzucić z powrotem do garnka.
W miseczce rozbić żółtka z octem (wersja ostrzejsza) lub śmietanką (wersja łagodniejsza), dodać mieszając parę łyżek zupy, żeby żółtko się nie ścięło, wlać do garnka, zamieszać. Podawać chłodny z tostami z czarnego chleba albo z chipsami.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"
Przepisy na cztery osoby