<- BABKA żółta jak słoneczkoLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBaby podolskie z szafranem ->

PDF Drukuj

Babki ponczowe

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1511 razy.


Rozrobić 80 deka mąki i ? litra letniego mleka z 60 gr. drożdży; dodać 10 całych jaj, 10 deka cukru i zostawić na noc w ciepłem miejscu pod przykryciem. Nazajutrz wlać 40 deka letniego przetopionego masła, 1/8 litra esencji ponczowej, a wyrobiwszy ciasto dokładnie wysmarować małe foremki masłem świeżym, napełnić do połowy ciastem, dać trochę podrosnąć; potem wsadzić w umiarkowany piec na 3 kwadranse. Gorące wyjąć z foremek.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności