<- MAZUREK "DZIEŃ I NOC"Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMazurek ?Mikado? ->

PDF Drukuj

Mazurek ?Cake?

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1519 razy.


Jaj całych osiem do dziesięciu ubić dobrze w dużym garnku. Następnie, sypiąc po trosze 1/2 kilo miałkiego cukru i ? kilo mąki, rozetrzeć dobrze, ażeby nie było grupek i bić z tem mocno całą godzinę. Po czym wsypać 1/2 kilo migdałów całych w skórkach, obtartych o serwetę, 1/2 kilo rodzynek sułtańskich umytych w letniej wodzie i obranych z wszelkiej nieczystości, laskę wanilii utłuczonej miałko i osianej wymieszać to wszystko razem dokładnie. Następnie na białą blachę wysmarowaną świeżym, niesolonym masłem kłaść ciasto dość grubo, przynajmniej na jeden palec; rozgładzić łyżką maczaną w rozbitym całym jajku i nakoniec, posmarować powierzchnię temże jajkiem. Nie ubierać niczym, ani nie lukrować. Wsadzić do gorącego pieca i trzymać krótko.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności