<- FaworkiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaFaworki 2 ->

PDF Drukuj

Faworki 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 9612 razy.


PRODUKTY
* 3 żółtka
* 3 łyżki śmietany
* łyżka cukru pudru
* łyżka spirytusu
* 20 dkg mąki
* 50 dkg smalcu do smażenia

* Zagnieść z podanych składników ciasto, zwiększając ewentualnie ilość mąki.
* Ciasto rozwałkować cienko.
* Krajać radełkiem pasy o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm.
* Naciąć wzdłuż przez środek. Przez otwór przewlec jeden koniec i przewinąć.
* Smażyć w dużej ilości smalcu bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 faworków.
* Gdy faworki zaczną się złocić na powierzchni, należy je odwrócić szpikulcem.
* Po usmażeniu wyłożyć faworki na bibułę dla odsączenia tłuszczu, potem na talerz i posypać cukrem pudrem.

hm..szczeze zrobilam tak i wyszly cudowne !!
Nadesłał(a): gosia k <gochaaaaa@buziaczek.pl> 2006-02-23 12:02:59

normalnie niebo w gembie.
Nadesłał(a): Paula <agnieszkawanke.poczta .onet .pl> 2006-03-04 17:03:01


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności