Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1818 razy.
Frytura przyrządza się w następujący sposób. Najpierw trzeba uważać, żeby łój wołowy był biały i z młodego wołu, następnie moczyć go kilka godzin w zimnej wodzie, pieczeń pokrajać w kawałki i z daleka od ognia na ciepłej kuchni wytapiać, lecz nie smażyć. Po dostatecznym wytopieniu zlać go przez gęste sitko, wyciskając pozostałe kawałki mocno łyżką do kamiennego naczynia i zastudzić. Tak przyrządzoną można dłuższy czas przechować w zimnym miejscu.
Fryturę można użyć zamiast masła do pieczenia pączków, a mianowicie chruścików, samą lub też na połowę z szmalcem zmieszaną.
Pączki i chruściki pieczone na fryturze są bardzo kruche i frytura nie tak się prędko pali jak masło. Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach