<- Piernik 4Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPiernik 5 ->

PDF Drukuj

Piernik 4

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3418 razy.


PRODUKTY
* 4 jajka
* szklanka miodu
* szklanka cukru pudru
* szklanka mąki przennej
* 2 szklanki mąki żytniej
* łyżka masła
* łyżeczka sody oczyszczonej
* korzenie (po łyżeczce każdego gatunku)

* Masło utrzeć. Dodawać po jednym żółtku. Następnie cukier, rozpuszczony miód i dobrze ucierać.
* Następnie dodać korzenie oraz sodę.
* Do całości dosypać mąkę oraz dodawać ubitą pianę z białek z dodatkiem łyżki cukru.
* Całość lekko wymieszać i wyłożyć do średniej blachy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
* Ciasto powinno postać tak przez 4-5 godzin. Po tym czasie piec w średnio gorącym piekarniku.
("Domowe ciasta i desery" Janina Dmochowska-Górska)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności