Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2049 razy.
* 40 dag fasoli (Jaś albo czerwona)
* 2 średnie cebule albo 3 dymki
* 1 łyżka masła
* 1/2 szklanki śmietanki 20-procentowej
* 1 płaska łyżeczka cząbru lub majeranku
Fasolę namoczyć wieczorem poprzedniego dnia albo zalać zimną wodą, zagotować i odstawić na 2 godziny. Gotować do miękkości w tej samej, osolonej wodzie - czerwoną ok. 20 minut, - Jasia - ok. 30 minut. Garnek zdjąć z ognia. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na maśle. Odcedzić fasolę. Jeżeli odlewamy wodę od razu, skórka na fasoli pęka. Dołożyć fasolę do cebuli, posolić, popieprzyć, dodać cząber lub majeranek, zamieszać i smażyć kilka minut. Dodać śmietankę, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut.