<- BóbLista potraw z grupy: Info - o ....Brokuły ->

PDF Drukuj

Brokuł włoski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2160 razy.


Jest rośliną podobną do kalafiora. Część jadalna to zielona lub zielonofioletowa róża, którą należy wycinać przed otwarciem się pącźków kwiatowych. Wycina się ją razem z mięsistym pędem o długości ok. 15 cm. Po wycięciu róży wierzchołkowej z kątów liści wyrastają pędy boczne zakończone mniejszymi różami. Brokuły są łatwiejsze w uprawie od kalafiora i dają większy plon. Są też bardzo smaczne i wyjątkowo zdrowe. Brokuły są mniej wrażliwe na brak wody niż kalafiory, mają również mniejsze wymagania glebowe i nawozowe. Dokarmia się je głównie azotem, ale można też zasilać je krowiakiem. Na zbiór późnowiosenny siejemy je w marcu do skrzynek, na zbiór letni i późnojesienny - w kwietniu i maju na rozsadniku. Po 6 tygodniach przesadzamy rozsadę do gruntu w rozstawie 50X50. Brokuły można ścinać aż do przymrozków, ponieważ nie są zbyt wrażliwe na niską temperaturę.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności