<- Chłodnik polskiLista potraw z grupy: ZupaChłodnik poziomkowo-truskawkowy z maślanką ->

PDF Drukuj

Chłodnik porzeczkowo-wiśniowy na czerwonym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Zmodyfikowano: 2001-02-13 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1968 razy.


1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina
10 dag cukru
2 żółtka
6-8 goździków
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 szklanka soku z czarnych porzeczek (lub aronii)
starta skórka z 1/2 pomarańczy
30 dag wiśni

Wiśnie wydrylować i zmiksować. W wazie rozbić trzepaczką żółtka, masę wiśniową i cukier, potem dolać wino, sok i przyprawy, zmieszać. Podawać schłodzony, z biszkoptami, babką, keksem...
Przed podaniem wyjąć goździki.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"
Przepisy na cztery osoby

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności