<- GREJPFRUTYLista potraw z grupy: DeserGruszki na sałatę ->

PDF Drukuj

GRUSZKI LUB JABŁKA W SOSIE WANILIOWYM

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1275 razy.



Kompot:
40 dag soczystych, dojrzałych gruszek
6 dag cukru
1 szklanka wody
2 łyżeczki miazgi surówkowej

Sos:
1 żółtko
1 jajo
1 dag mąki ziemniaczanej
4 dag cukru
1/2 szklanki wrzącego mleka
1/4 laski sproszkowanej wanilii

Gruszki obrać, przepołowić, wydrążyć łuskwinę. Zagotować syrop z cukru i wody i partiami ugotować gruszki do miękkości, przełożyć je do szklanej kompotierki, syrop wygotować. Zagotować mleko. Utrzeć jaja, cukier i mąkę, dodać wanilię. Do utartych jaj wlewać ostrożnie wrzące mleko, następnie wrzący syrop i ucierać na parze do gęstości śmietany. Sos mieszając ostudzić i zimnym sosem zalać gruszki, przybierać konfiturami z truskawek lub poziomek.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności