<- Budyń bananowyLista potraw z grupy: DeserBudyń dietetyczny z twarożku z truskawkami ->

PDF Drukuj

BudyÅ„ bônet

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1657 razy.



Kuchnia włoska
120 g gorzkich migdałów
180 g cukru
4 jajka
1/2 I mleka
2 łyżki rumu
1 łyżka słodzonego kakao w proszku

Mleko zagotować. Jajka ubijać z 80 g cukru tak dÅ‚ugo, aż bÄ™dÄ… spienione i bardzo jasne, a nastÄ™pnie wymieszać je z kakao, rumem, rozkruszonymi migdaÅ‚ami i gorÄ…cym mlekiem. Do foremki wsypać 100 g cukru z 3 Å‚yżkami wody i podgrzewać jÄ… aż do momentu uzyskania karmelu. Karmel rozprowadzić równomiernie po dnie i Å›cianach foremki. ForemkÄ™ ostudzić, a nastÄ™pnie wlać do niej przygotowanÄ… wczeÅ›niej jajecznÄ… masÄ™. WypeÅ‚nionÄ… foremkÄ™ wÅ‚ożyć do naczynia z gorÄ…cÄ… wodÄ… (foremka ma być zanurzona w wodzie do poÅ‚owy) i gotować przez 45 minut (do 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po ostudzeniu wÅ‚ożyć do lodówki. Po godzinie gotowy budyÅ„ wyjąć z foremki na duży pÅ‚aski talerz i podać na stół.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności