Kuchnia chińska
1 1/2 -2 kg kurczak
1 1/2 szklanki wody
1 mała kostka rosołowa (kurza)
4 plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cukru
pieprz do smaku
5 - 6 łyżek sosu sojowego
2 całe gwiazdki anyżu lub 2 łyżeczki kopru włoskiego
WodÄ™ w dużym garnku doprowadzić do wrzenia. WÅ‚ożyć oczyszczonego kurczaka, gotować na maÅ‚ym ogniu 8 min. Odcedzić, osÄ…czyć, wÅ‚ożyć do maÅ‚ej brytfanny. Wlać wodÄ™, dodać rozkruszonÄ… kostkÄ™ rosoÅ‚owÄ…, imbir, sól, cukier, pieprz, sos sojowy i anyż, zagotować na kuchence. Przykryć brytfannÄ™ z kurczakiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 30 min. Obrócić ptaka, zmniejszyć temperaturÄ™ do 180ÅšC, piec 25 min, obrócić i piec dalsze 25 min. Kurczaka polewać sosem po każdym obróceniu. Wyjąć, podzielić na maÅ‚e kawaÅ‚ki, polać sosem. Podawać na gorÄ…co. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem i potrawÄ… z warzyw