Kuchnia pakistańska
1/2 kg baraniny pokrajana) w kostkę (może być też wołowina)
2 łyżki sklarowanego masła - ghee - lub oleju
1 duża cebula drobno posiekana
1/2 kg opłukanego szpinaku
1 i 1/4 szklanki jogurtu lub zsiadłego pełnotłustego mleka
Pasta :
1 średnia posiekana cebula
1 duży kawałek imbiru (4 cm) lub 2 łyżeczki
imbiru w proszku
2 goździki
1/2 łyżeczki cumin (cummin cyminurn) lub
1/4 łyżeczki kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
1 ząbek czosnku
4 ziarnka pieprzu
1 gałązka mięty lub 1/4 łyżeczki suszonej
1/2 łyżeczki chlli
1 /2 łyżeczki soli
1. Wszystkie składniki pasty-zmiksować z 2-3 łyżkami wody na jednolitą masę.
2. Mięso wymieszać z pastą, pozostawić w chłodnym miejscu przez 2 godz.
3. Masło lub olej rozgrzać w rondlu, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor przez 5 mirt.
4. Dodać mięso wraz z pastą, smażyć przez 5 min., stale mieszając.
5: Dodać szpinak, smażyć przez 2 min., nie przerywając mieszania.
6. Wlać jogurt, zamieszać, po zagotowaniu dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1 i 1/2 godz., aż mięso będzie miękkie, a szpinak się rozgotuje.
7. Podawać z ryżem i sałatkami
Proporcje dla 4-5 osób