<- KRÓLIK PO AMPURDAŃSKULista potraw z grupy: Mięso (różne)Królik z oliwkami ->

PDF Drukuj

Królik w papryce

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1432 razy.



Kuchnia włoska
1 królik
40 g masła
3 czerwone słodkie papryki
2 solone sardele (anchois)
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
1 liść laurowy
2 łyżki wazowe rosołu
3 łyżki octu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Królika pokroić na kawałki i umyć. Posiekany rozmaryn podsmażyć na połowie przygotowanej porcji masła. Kawałki królika włożyć do rondla z masłem i rozmarynem, dodać liść laurowy i dusić, stopniowo dolewając rosołu. Sardele umyć, oczyścić i oddzielnie smażyć na oliwie z resztą masła, rozgniatając je widelcem na drobne kawałki. Do tego samego naczynia włożyć paprykę pokrojoną na dość grube paski. Paprykę posolić i popieprzyć. Smażyć niezbyt długo, tak by zachowała swoją naturalną jędrność. Następnie do papryki z sardelą dodać posiekany czosnek, wlać octu i po 2 minutach gotowania przełożyć wszystko do garnka z królikiem i dokończyć gotowanie.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności