Kuchnia z szybkowaru
80 dag przedniej cielęciny
5 łyżek oleju (np. sojowego)
1 kg pomidorów
25 dag świeżej papryki
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 szklanka białego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym)
sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić na kawałki, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i również zrumienić. Wsypać mąkę, wymieszać, wlać wino i szklankę wody, dodać pokrojony czosnek, obrane ze skórki pomidory (sparzone wrzątkiem dobrze się obierają) i pozbawione nasion papryki wszystko pokrojone. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.