Kuchnia z szybkowaru
80 dag cielęciny z kością
4 dag tłuszczu
1 łyżka mąki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki śmietany; sól i papryka mielona do smaku
Z mięsa wyjąć kości, pokroić mięso na małe kawałki (po 4-6 na osobę), posolić, posypać mąką. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz i obrumienić na nim kawałki mięsa, włożyć oczyszczoną i pokrojoną cebulę oraz czosnek roztarty z solą, wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru dodać pozostałą mąkę, przyprawić solą i papryką, zagotować. Połączyć ze śmietaną. Podawać z warzywa m i z wody i z kaszami.