Kuchnia z szybkowaru
40 dag baraniny bez kości
1 łyżka mąki
4 dag tłuszczu
6 cebul
4-6 pomidorów
0,5 szklanki śmietany (w zastępstwie może być tyleż maślanki lub zsiadłego mleka)
sól
przyprawa włoska i zielenina do smaku
Mięso pokroić w cienkie słupki, oprószyć mąką posolić i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Zalać mięso wodą nieco powyżej jego powierzchni. Cebulę oczyścić, pokroić w plasterki na mięso posypać przyprawą, posolić. Sparzyć wrzątkiem pomidory, obrać ze skórki i pokroić na cebulę posypać przyprawą, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. o otwarciu szybkowaru podprawić mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotować.