80 dag królika (comber lub skoki)
1 szklanka chudego mleko
1/2 łyżki szałwii z rozmarynem, gałka muszkatołowa
sól
pieprz
20 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
4 łyżki umytych, drobno posiekanych listków bazylii z estragonem
MiÄ™so królika umyć, osuszyć, pokrajać na porcje usuwajÄ…c koÅ›ci, które bÄ™dzie można wykorzystać na wywar do zupy. Porcje miÄ™sa zbić tÅ‚uczkiem a nastÄ™pnie lekko obrumienić na patelni z powÅ‚okÄ… typu teflon. Osolić, przeÅ‚ożyć do rondla przesypujÄ…c rozkruszonÄ… szaÅ‚wiÄ… i rozmarynem i oprószajÄ…c pieprzem. Dusić pod przykryciem, stopniowo podlewajÄ…c mlekiem (po 1/2 szklanki). Pomidory umyć. Mrożone od razu obrać ze skórki, Å›wieże przed ubraniem sparzyć wrzÄ…cÄ… wodÄ…. Pokrajać drobno. Gdy miÄ™so królika zmiÄ™knie, a mleko niemal caÅ‚kowicie odparuje, oprószyć gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ…, dodać pomidory. Dusić, aż pomidory siÄ™ rozgotujÄ… i utworzÄ… sos. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solÄ… i pieprzem. WyÅ‚ożyć na ogrzany półmisek, posypać posiekanymi listkami roÅ›lin przyprawowych. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 Å‚yżki na porcjÄ™) i z surówkÄ… z porów.