80 dag królika (comber)
4 ząbki czosnku
2 łyżki mieszanych ziół przyprawowych (majeranek, estragon, bazylia, hyzop)
15 dag maleńkich cebulek (najlepiej szalotek)
20 dag śliwek węgierek świeżych lub mrożonych
sól
pieprz,
1/2 łyżki oliwy lub oleju
Comber umyć, osuszyć, oddzielić kości. Mięso pokrajać w kostkę o boku ok. 1 1/2 cm. Czosnek obrać, opłukać, wycisnąć przez praskę. Kostki mięsa wymieszać z przetartym czosnkiem i rozkruszonymi ziołami przyprawowymi, włożyć do miski, przycisnąć, przykryć. Postawić w lodówce na kilka godzin. Cebulki umyć, obrać, opłukać. Śliwki umyć, wydrylować, lekko nadkrawając. Śliwki mrożone trzeba przed drylowaniem nieco rozmrozić. Kostki mięsa, cebulki i śliwki nabijać kolejno na szpadki lub szpilki do drobiu czy nawet na patyczki. Szaszłyki obrumienić na patelni, powleczonej masą typu teflon i posmarowanej olejem czy oliwą, osolić, oprószyć pieprzem lub ostrą papryką sproszkowaną. Skrapiając wodą udusić pod przykryciem. Na półmisku położyć warstwę ziemniaków pure posypanych posiekaną nacią pietruszki. Na ziemniakach ułożyć szaszłyki. Podawać z dodatkiem sałatki z buraczków i z surówkami.