80 dag papryki zielonej,
30 dag groszku zielonego,
10 dag tłuszczu,
2 jaja,
2 czerstwe bułki,
pół szklanki mleka,
10 dag przecieru pomidorowego,
3 łyżki kaszy manny,
łyżka mąki,
przyprawa do zup,
cukier,
sól,
pieprz,
koper,
szklanka wywaru z włoszczyzny
Paprykę wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Bułki namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Dodać jaja, tłuszcz, ugotowany (świeży lub konserwowy) groszek kaszę mannę, siekany koper; wyrobić i przyprawić do smaku. Przygotowanym nadzieniem napełnić ostudzone strąki papryki. Włożyć do rondla, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości. Na koniec dodać przecier pomidorowy, zagęścić mąką, doprawić przyprawą da zup. Podawać z ziemniakami.