<- Papryka faszerowana grzybamiLista potraw z grupy: Warzywa, owocePAPRYKA FASZEROWANA PO BUŁGARSKU ->

PDF Drukuj

Papryka faszerowana miesem i ryzem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3500 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
4 papryki,
100 g ugotowanego ryzu,
150 g mielonej wieprzowiny lub baraniny,
1 cebula,
1 lyzka masla,
szczypta majeranku,
200 ml bulionu,
sol, pieprz.

1. Papryki umyc, odkroic wierzchy, usunac gniazda nasienne. Cebule posiekac i
podsmazyc na masle. Dodac ryz, sol, pieprz, majeranek i zmielone mieso. Wymieszac. Farszem napelnic papryki. Przykryc odkrojonymi czesciami, wlozyc do
plaskiego naczynia, podlac bulionem, zapiekac 50 min w temp. 200żC lub dusic
40 min.
- Pod koniec pieczenia mozna papryke posypac parmezanem. Papryke mozna rowniez
piec lub dusic w sosie pomidorowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 31.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności