Kuchnia chińska
1 długi świeży ogórek
marchew
10 rzodkiewek białych (sopel) lub czerwonych
1/2 łyżki soli
Zaprawa:
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
5 plasterków świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć nasiona, odrzucić. Pokrajać warzywo w 1 1/2 cm szerokie paski. Każdy pasek podzielić w ukośne kawałki o długości 6 cm. Oskrobać marchew i rzodkiew, pokrajać w paski tak, jak ogórek. W dużej misce wymieszać warzywa, posolić, wymieszać podrzucając, odstawić na 2 godz. Wypłukać w zimnej wodzie, osączyć, osuszyć. Cukier połączyć z octem (dodać imbir w proszku). Warzywa i świeży imbir włożyć do słoika, wlać zaprawę, zamieszać, przykryć, ustawić w chłodnym miejscu na 6 -10 godz. Przed podaniem osączyć z marynaty. Sałatkę serwować schłodzoną na przystawkę.
Proporcje: dla 4 osób