25 dag marchwi
20 dag selera lub pietruszki
4 dag masła
5 jaj
5 dag bułki tartej
sól
cukier
zielona pietruszka
masło i bułka tarta do formy
Marchew oczyścić, opłukać, pokrajać w ćwierćkrążki, zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać kawałeczek masła, soli i cukru do smaku. Wywar odparować. Selery oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić, przetrzeć. Rozetrzeć resztę masła dodając po jednym żółtku i trochę przecieru z selerów. Masę wymieszać z marchwią i drobno krajaną pietruszką, przyprawić do smaku. Ubić pianę, wymieszać z masą posypując tartą bułką. Wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min.
Podawać z sosem koperkowym lub cytrynowym.