<- Bob duszony ze smietanaLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBomba szpinakowa ->

PDF Drukuj

BOĆWINA, CZYLI BURAK LIŚCIOWY, A LA SZPINAK

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1825 razy.



60 dag liści boćwiny (po oczyszczeniu z ogonków liściowych)
1/4 szklanki mleka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 pęczek naci pietruszki

Boćwinę i pietruszkę umyć i osączyć. Przebrać liście boćwiny, odcinając ogonki liściowe, które odłożyć do przygotowania innej potrawy. Liście włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować w odkrytym rondlu z dodatkiem naci pietruszki. Po 2-3 min odcedzić, lekko przestudzić i drobno posiekać lub zmiksować z dodatkiem mleka. Włożyć do rondla, zagotować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco do potraw z jajek, drobiu i ryb.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności