<- Bliny pszenneLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżBLINY RYŹOWE ->

PDF Drukuj

BLINY RUSKIE

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1418 razy.



25 dag mąki pszennej
25 dag mąki gryczanej
łyżka masła
2 szklanki mleka
3 dag drożdży
sól
cukier
3 jaja
3 łyżki tłuszczu do smażenia

Zagotować pół szklanki mleka i zaparzyć nim część mąki. Rozrobić drożdże i dodać do przestudzonego ciasta, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodać żółtka, wsypać resztę mąki pszennej i gryczanej, posolić i wlać pozostałe mleko. Gdy ciasto za gęste - dodać jeszcze wody; w końcu dodać stopione masło i dokładnie wyrobić (ciasta powinno być gęstsze od naleśnikowego). Dodać ubitą z białek pianę. Gdy podrośnie - smażyć na tłuszczu (wskazane jest smażenie blinów na małych specjalnych patelniach, nie należy ich wówczas przewracać, a do utworzonych z wierzchu porów można nałożyć kawior). Podawać polane masłem lub śmietaną.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności