<- Pieróg z mięsem
Lista potraw z grupy:
Mączne,ziemniaki,ryż
Pilaw popularny ->
PDF
Drukuj
PIKANTNY MAKARON PO SYCZUAŃSKU
Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1018 razy.
Kuchnia chińska
25 dag makaronu domowego lub 75 dag spaghetti lub nitek
2 łyżki drobno posiekanych orzechów ziemnych lub włoskich
Sos przyprawowy:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżeczka roztartego czosnku
2 łyżki drobno posiekanej cebuli dymki
1/2 - 1 łyżeczki chilli
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub świeżo zmielonego pieprzu czarnego
(Pieprz powinien być zawsze świeżo zmielony, ponieważ dodaje bardziej intensywnego aromatu potrawom, co podwyższa ich walory smakowe)
W miseczce wymieszać składniki sosu przyprawowego. Makaron ugotować (patrz Makaron z sosem mięsnym). Po ugotowaniu domowy makaron odcedzić, osączyć, przełożyć do gorącej wazy. Spaghetti odcedzić, przelać wrzącą wodą, osączyć, włożyć do nagrzanej wazy. Polać sosem, starannie wymieszać, posypać orzechami. Podawać natychmiast.
Proporcje: dla 3 osób
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności