Szczypior i cebulÄ™ grubo posiekać. MÄ…kÄ™ przesiać do miski dodajÄ…c sól i proszek do pieczenia, widelcem wymieszać suche skÅ‚adniki, powoli wlewać wrzÄ…tek i Å‚yżkÄ™ smalcu. Mieszać w jednym kierunku 3 min. Ciasto wymieszać z zimnÄ… wodÄ…, wyÅ‚ożyć na stolnicÄ™ lekko posypanÄ… mÄ…kÄ…, wyrabiać rÄ™kami 2 min. PrzeÅ‚ożyć do miski, przykryć czystÄ… Å›ciereczkÄ…, pozostawić na 30 min. Z ciasta zrobić dÅ‚ugi waÅ‚ek, pokrajać na 10 równych kawaÅ‚ków. Każdy kawaÅ‚ek uformować w kulkÄ™, rozpÅ‚aszczyć w placek, posypać solÄ…, posiekanÄ… cebulÄ… i szczypiorkiem, zwinąć w rulon, zaczynajÄ…c od jednego koÅ„ca uformować kulkÄ™, rozpÅ‚aszczyć lub: Ciasto wyÅ‚ożyć na stolnicÄ™ posmarowanÄ… olejem i posypanÄ… mÄ…kÄ…, rozwaÅ‚kować placek gruboÅ›ci jednego palca. Posypać solÄ… i cebulÄ… oraz szczypiorkiem. Zwinąć w rulon, zaczynajÄ…c od jednego rogu zwinąć ciasto w ksztaÅ‚t Å›limaka, potem posypać mÄ…kÄ…, lekko rozwaÅ‚kować ku górze, obrócić o 45° , lekko waÅ‚kować od Å›rodka, powtórzyć jeszcze 2 razy. Placek powinien być gruby. PozostaÅ‚y smalec rozgrzać na gorÄ…cej patelni na Å›rednim ogniu. KÅ‚aść placki lub placek zmniejszyć pÅ‚omieÅ„, smażyć na maÅ‚ym ogniu na zÅ‚oty kolor okoÅ‚o 2 1/2 min po każdej stronie. Duży placek smażyć na ciemnozÅ‚oty kolor okoÅ‚o 5 min z jednej i drugiej strony. Podawać na gorÄ…co do potraw pieczonych lub takich, które zawierajÄ… dużo sosu. Można je serwować z herbatÄ… na kolacjÄ™. Proporcje: dla 2-6 osób