Nadzienie:
75 dag kapusty
4 dag tłuszczu
2 dag cebuli
sól
cukier
pieprz
Ciasto:
1/2 szklanki mleka
1 jajo
sól
16 dag mąki
ok. 3/4 szklanki wody
1 dag smalcu lub margaryny
Panierowanie:
1 1/2 jaja;
4 dag bułki tartej
3 dag tłuszczu do odsmażenia
Sporządzić nadzienie: kapustę opłukać, oczyścić, ugotować, odcisnąć w czystym płótnie. Cebulę drobno pokrajać, przysmażyć z tłuszczem. Kapustę zemleć, wymieszać z cebulą, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Sporządzić ciasto na naleśniki bez piany, usmażyć 15 grubszych naleśników. Naleśniki smarować nadzieniem, zawinąć 2 boki naleśnika ku środkowi, zwijać wałeczki równej długości. Wałeczki zanurzyć w jaju i bułce, smażyć rumieniąc ze wszystkich stron (lub smażyć bez panierowania). Podawać na gorąco z sosem grzybowym lub pomidorowym.