Kuchnia z szybkowaru
1 szklanka ryżu
1,5 szklanki wody
3 łyżki oleju. np. sojowego
lub 6 dag masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 szczypta tymianku
3 łyżeczki curry
1 jabłko kwaśne
mały listek laurowy
pieprz do smaku
Ryż dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić i zrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Włożyć ryż oraz curry i dokładnie wymieszać. Wlać wodę z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Sprawdzić, czy nie trzeba dosolić. Włożyć pozostałe przyprawy, starte na jarzynowej tarce jabłko oraz masło i po wymieszaniu zamknąć szybkowar. Ogrzewać 6 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.