10-15 dag białego mięsa z pieczonego drobiu (kura, indyka)
2 łyżki zastygłego sosu od mięsa
pół pomarańczy (mandarynki)
kilka listków sałaty
Z pięciu cząstek obranej pomarańczy lub mandarynki usunąć strzępki białej skórki, każdą przekrajać wzdłuż na połowę i usunąć pestki. Na kromki położyć po kilka płatków z listka sałaty, a na nich warstwę mięsa pokrajanego w cienkie plasterki. Na środku kanapki położyć płatek listka sałaty i połowę cząstki pomarańczy lub mandarynki, kładąc ją powierzchnią przekrojoną do góry. Galaretę z sosu od mięsa oddzielić od tłuszczu zastygłego na powierzchni, stopić przez łagodne ogrzanie i pozostawić do ostygnięcia. Gdy zaczyna ponownie krzepnąć, zalać każdą kanapkę cienką warstewką galarety, nabierając ją łyżeczką.