Kuchnia singapurska
4 filety z makreli lub halibuta
1 łyżeczka kurkumy (dowolnie)
3 cm posiekany kawałek korzenia lub
1 łyżeczka imbiru w proszku
1I2 łyżeczki chili
5 posiekanych cebul
4 łyżki masła
1/4 kg świeżej lub mrożonej zielonej fasolki
2 szklanki wody
3 łyżki noku cytrynowego lub 1 łyżeczka octu (6 proc.)
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżeczki soli
1. Utrzeć na pastę kurkumę, imbir, chili i cebulę,
2. W rondlu z rozgrzanym masłem smażyć pastę na małym ogniu przez 5 min.
3. Dodać fasolkę, smażyć dalej przez 3 min.
4. Wlać wodę, dodać powidła, sok cytrynowy, wszystko wymieszać z fasolką gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 min.
5. Włożyć rybę, doprawić solą, gotować na małym ogniu przez 20 min.
6. Rybę podawać z ryżem ugotowanym na sypko z sałatką z pomidorów lub surówką.
Proporcje dla 4-6 osób