Kuchnia Jamajki
1/2 kg filetów z dorsza lub halibuta
2 łyżki soku z cytryny (dowolnie)
1 I2 łyżeczki soli
1 /4 łyżeczki pieprzu
4 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki utartego sera cheddar
1. Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia.
2, Pokropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
3. W małym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, dokładnie zamieszać, stopniowo wlewać mleko, stale mieszając, gotować do zgęstnienia.
4. Rybę polać sosem i posypać serem i grudkami z pozostałego masła.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190°C) i piec przez 25-30 min.
6. Podawać z zieloną sałatą w sosie winegret i frytkami lub ze świeżym białym pieczywem. Proporcje dla 3-4 osób
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713451081 Nadesłał(a): 2024-06-17 23:01:56