<- Sos z kilekLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaStokfisz kapucyński ->

PDF Drukuj

Specjał rybacki

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1056 razy.



30-40 dag gotowanego mięsa (wołowe lub wieprzowe)
1 kg ziemniaków
3 duże śledzie
3 kwaszone ogórki
25 dag marynowanych, czerwonych buraczków
2 cebule
2 łyżki tłuszczu (olej, margaryna)
pieprz
4 jajka

Ugotowane miÄ™so przepuÅ›cić przez maszynkÄ™. Ziemniaki obrać, ugotować i sporzÄ…dzić z nich purée. PoÅ‚owÄ™ marynowanych buraczków i wymoczone przez 5 godz. Å›ledzie posiekać, 2 ogórki obrać i także posiekać lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebule pokrajać w drobnÄ… kostkÄ™ i przesmażyć na Å‚yżce oleju. Wszystkie te skÅ‚adniki dodać do purée ziemniaczanego oraz mielonego miÄ™sa, dobrze wymieszać. Dodać trochÄ™ pieprzu, soli na ogół już nie potrzeba. MasÄ™ podgrzać w rondlu, ciÄ…gle mieszajÄ…c. PozostaÅ‚e buraczki i kwaszony ogórek pokrajać w talarki. Na każdym talerzu uÅ‚ożyć kopczyk przygotowanego specjaÅ‚u, parÄ™ krążków buraczków i ogórków; obok poÅ‚ożyć sadzone jajko.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności