1 kg szczupaka
pół szklanki śmietany
1 pietruszka
1 mały seler
1 por
listek laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
3 łyżki utartego chrzanu
sól
3 goździki
Ugotować wywar z warzyw, dodajÄ…c ziele angielskie i 1 cebulÄ™, naszpikowanÄ… goździkami. RybÄ™ oczyÅ›cić i ugotować w caÅ‚oÅ›ci w specjalnej wanience w wywarze. MiÄ™kkiego szczupaka przepoÅ‚owić, usunąć krÄ™gosÅ‚up oraz oÅ›ci i przeÅ‚ożyć do ogniotrwaÅ‚ego naczynia, najlepiej podÅ‚użnego, aby zachowaÅ‚a swój ksztaÅ‚t. JeÅ›li nie mamy odpowiedniego naczynia, pokrajać rybÄ™ na porcje. Dodać cebulÄ™ pokrajanÄ… w talarki i utarty chrzan, posolić, oblać Å›mietanÄ… i wstawić na 25 min do nagrzanego piekarnika. Podawać z ziemniakami purée lub gotowanym makaronem.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713452578 Nadesłał(a): 2024-06-18 14:09:06