Kuchnia z szybkowaru
50 dag filetów z dorsza
4 kartofle
1 szklanka śmietanki lub skondensowanego mleka niesłodzonego
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju (np. sojowego)
sól i pieprz do smaku
trochę wody
Tłuszcz rozgrzać w szybkowarze, wrzucić oczyszczone i po- krojone w talarki kartofle, drobno pokrojone filety i zmiażdżony czosnek. Posolić i popieprzyć. Zalać mlekiem skondensowanym i dolać tyle wody, by zawartość szybkowaru pokryta była płynem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zawartość zmiksować, dodając olej, aż do uzyskania jednolitej masy. Można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco, z dodatkiem dowolnej surówki i z grzankami.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713356502 Nadesłał(a): 2024-06-18 04:59:36