Kuchnia z szybkowaru
4 porcje dorsza
50 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
2 cebule
3-4 łyżki oleju
np. sojowego
1 łyżka mąki
posiekana natka pietruszki
cukier sól
pieprz i przyprawa "Jarzynka" do smaku
Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, wkroić najpierw cebulę, zeszklić. Następnie obrane ze skórki pomidory (włożone na chwilę do wrzątku łatwo się obierają), zagotować, doprawić przyprawami. Kawałki ryby obtoczyć w mące, włożyć do gorącego sosu w szybkowarze, zamknąć. Ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub kartoflami.
Uwaga. Kaszę lub kartofla można ugotować w szybkowarze jednocześnie z dorszem, ustawiając je na stelażu w nieperforowanej wkładce. Wtedy należy ogrzewać potrawę tyle czasu, ile wymagają te produkty.