<- Kulebiak z rybą w cieście krucho-drożdżowymLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaKULKI RYBNE Z MAKARONEM ->

PDF Drukuj

KULKI RYBNE

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1043 razy.



Kuchnia chińska
1 świeży szczupak, karp lub dorsz o wadze 1 1/2 kg
6 łyżek lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (dowolnie)
3 łyżki wody
16 szklanek lodowatej wody

RybÄ™ wypatroszyć, gÅ‚owÄ™ odciąć wypÅ‚ukać. MiÄ™so zfiletować. Filety uÅ‚ożyć na desce, skórÄ… do doÅ‚u, usunąć bÅ‚onkÄ™ brzusznÄ…. LewÄ… rÄ™kÄ… przytrzymać część ogonowÄ…, ostrym nożem zeskrobać miÄ™so, siekać przez 3 min, dodajÄ…c po Å‚yżeczce lodowatej wody (6 Å‚yżeczek), usuwajÄ…c oÅ›ci i bÅ‚onkÄ™. MiÄ™so przeÅ‚ożyć do miski. WodÄ™ wymieszać (3 Å‚yżki) z mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ…, "JarzynkÄ…" lub "VegetÄ…" i solÄ…, mieszajÄ…c miÄ™so wlewać wodÄ™ z mÄ…kÄ…, mieszać okoÅ‚o 1 min w jednym kierunku, aż powstanie jednolitaá, masa. Przykryć, wstawić do lodówki. LodowatÄ… wodÄ™ wlać do garnka. Uformować kulki z masy rybnej wielkoÅ›ci dużego orzecha wÅ‚oskiego, kÅ‚aść do zimnej wody. Garnek z zawartoÅ›ciÄ… postawić na Å›rednim ogniu, wolno doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć pÅ‚omieÅ„, gotować na maÅ‚ym ogniu 7 -10 minut. Wybrać kulki Å‚yżkÄ… cedzakowÄ…, wystudzić. Kulki rybne można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Proporcje: na okoÅ‚o 32 kulki



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności