Kuchnia włoska
1 ryba gallinella zwana kapłonem o wadze 300 g
1 duża cebula
2 gałązki rozmarynu
3 gałązki natki pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
Do rondla wlać oliwÄ™ i lekko podsmażyć na niej pokrojonÄ… cebulÄ™. RybÄ™ oczyÅ›cić, odfiletować, pokroić na kawaÅ‚ki, wÅ‚ożyć do rondla z cebulÄ… i gotować 3 minuty. Po upÅ‚ywie tego czasu zalać zimnÄ… wodÄ…, dodać sól, rozmaryn i natkÄ™ pietruszki. CaÅ‚ość gotować okoÅ‚o 30 minut, a nastÄ™pnie rybÄ™ przetrzeć przez sito. GotowÄ… potrawkÄ™ przeÅ‚ożyć do rondla, kilka minut trzymajÄ…c jÄ… na ogniu, by ragoût lekko odparowaÅ‚o. Tak przygotowane ragoút sÅ‚uży do przyprawiania ryb gotowanych, pieczonych oraz makaronu i ryżu.