<- Pikantny sos z włoszczyznąLista potraw z grupy: SosyRagot z ryby ->

PDF Drukuj

Ragù alla Bolognese

Dodano: 2008-03-11 20:15:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1076 razy.


0,5 kg miesa mielonego
1 cala cebuka
2 marchewki
1 seler
2 listki laurowe"alloro"
sol,pieprz
olej
szklanka wina najlepiej czerwonego wytrawnewgo jak nie ma moze byc i biale
2-3 puszki pomidorow najlepiej zmiksowanych-i na koniec 1 mala kosteczke rosolku

Najpierw przygotowujemy "soffritto"-znaczy zapachy ziemi marchew ,cebula seler siekamy (ja osobiscie polecam a robie to od 15 lat o przekrece przez maszynke o zmiksuje razem z olejem -okolo 2/3 szklanki oleju)Podsmarzamy razem z listkiem laurowym dodajemy pieprz ,sol,i czekamy az zacznie ladnie pachniec (sie czuje zapach cebulki)-wkladamy mieso i przez jakis czas mieszamy .polecam miec w domu lyzke drewniana kiedys byly takie w cepelii-,nastepnie wlewamy wino odzekamy kilka minut i na koniec pomidory i tak sie zaczyna proces gotowania solu w polsce nazywany "sos bolonski" we wloszech" alla bolognese"-mamy gotowac do momentu gdy na wierzchu zacznie pojawiac sie wielkie oko z tluszczu i zapacz zacznie wiercic dziury w zoladku i da znac o glodzie-mozemy tez sprubowac na chleb gdy jest malo soli dodajmy tylko kosteczke rosolowa i maly zabek masla .Ten sos jast wspanialy wlosi jedza do makaronu,przygotowuja lasagne,fettucine ,rigatony(grube rurki)-To danie mysle bedzie smakowalo .

Nadesłał: Sora Dora -kucharka rzymska italia <dory61@alice.it>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności